După câţiva ani de procese cu lichidatorul Proditerm-ului autorităţile locale au reuşit să câştige 25 dintre cele 32 de puncte termice existe în oraş. Municipalitatea vrea acum să modernizeze construcţiile şi să le valorifice.
Cum după 1990 foarte mulţi bistriţeni au renunţat la serviciile Proditerm, societatea de termoficare a intrat în faliment, acumulând datorii enorme, care depăşeau 67 de miliarde de lei vechi.
Pentru a mai recupera din aceste datorii firma lichidatoare, Ultralex Ipur a confiscat toate bunurile Proditerm-ului, printre care şi cele 32 de puncte termice din oraş.
Prmăria Bistriţa a acţionat lichidatorul în instanţă, autorităţile locale susţinând că punctele termice aparţin municipiului Bistriţa şi nu societăţii de termoficare.
După câţiva ani de judecată instanţa a dat câştig de cauză Primăriei Bistriţa care a primit 25 din cele 32 de puncte termice.
Fostele puncte termice sunt într-o avansată stare de degradare, au fost vandalizate, tot fierul vechi ce se găsea în interiorul acestora a fost furat, gemurile au fost sparte şi uneori oamenii străzi îşi amenajează adăposturi improvizate în interiorul lor.
Primăria Bistriţa vrea să schimbe acest lucru şi să facă ceva util cu construcţiile câştigate în instanţă.
Primarul Ovidiu Creţu propune ca în cel aflat pe Aleea Trandafirilor să fie amenajat sediul pentru Ocolul Silvic Bistriţa, iar în cel de pe strada Gării un punct de lucru al Poliţiei Locale şi grupuri sanitare.
În punctul termic de pe Aleea Ineu municipalitatea doreşte să fie amenajat Palatul Copiilor, iar în cel de pe strada Florilor o sală cu vestiare şi teren de sport pentru Asociaţia de Dans Sportiv „Floris”.
Municipalitatea s-a gândit şi cum să rezolve problema locurilor de parcare şi pentru asta în punctele termice de pe străzile Bistricioarei şi Năsăudului va amenaja parcări.
Propunerea liberalilor de amenajare a unui incubator de afaceri ar putea fi pusă în practică, iar pentru asta a fost ales punctul termic de la intersecţia străzilor Mesteacănului cu Colibiţei.
Sală de sport pentru antrenamente de ciclism şi triatlon şi o sală de antrenamente pentru sporturi asiatice vor fi amenajate în punctele termice de pe străzile Grănicerilor şi respectiv Sucevei.
În imobilul aflat pe Bulevardul Independenţei municipalitatea vrea să amenajeze o piaţă pentru produse lactate, iar în cel din Strada Ştefan cel Mare o piaţă agroalimentară.
Un centru de cercetare şi inovare, un centru multifuncţional pentru recreere şi un centru multifuncţional pentru asociaţii şi fundaţii ar urma să fie amenajate în spaţiile de pe străzile Rodnei, Octavian Goga şi respectiv Dumbravei.
Municipalitatea s-a gândit şi la victimele violenţei în familie pentru care ar urma să fie amenajat un centru pe strada Nicolae Bălcescu, dar şi la persoanele vârstnice pentru care va fi amenajat un centru de zi pe strada Axente Sever.
Punctele termice de pe străzile Spătarului şi Clopoţeilor vor fi transformate în curăţătorii chimice, cel de pe C.R.Vivu va fi dat în folosinţă Aquabis-ului, iar cel de pe strada Rodnei va fi transformat într-un centru cultural privat.
Autorităţile locale au promis şi un bazin de înot şi au rezervat punctul termic de pe Aleea Cireşului pentru a pune în practică această idee, iar în cel aflat pe Aleea Pandurilor municipalitatea vrea să funcţioneze un centru de dans modern şi popular.
Punctul termic de pe strada Petru Maior este destinat pentru amenajarea unei grădiniţe, iar cel din Piaţa Morii va fi dat complex-ului „Casa Ema” care se va extinde.
În şedinţa de Consiliu Local de joi membrii acestuia vor discuta propunerile înaintate de executivul Primăriei Bistriţa şi vor decide dacă sunt sau nu de acord cu acestea.