După ce a început scandalul cu produsele Hexi Pharma s-au făcut verificări şi s-a descoperit că în Bistriţa-Năsăud sunt trei spitale unde se foloseau produse făcute de Hexi Pharma. Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul Orăşenesc Năsăud şi Clinica Sanovil sunt cele care au folosit produse Hexi Pharma - susţine directorul DSP, Anca Andriţoiu.
Imediat ce s-a dat alerta cu Hexi Pharma şi produsele cu probleme a început ancheta şi verificări au fost făcute în toate unităţile medicale din Bistriţa-Năsăud, verificări care au scos la iveală faptul că produse făcute de Hexi Pharma au fost folosite în trei spitale din judeţ.
„Acţiunile au început în 28 - 29 aprilie după ce a început ancheta penală asupra firmei Hexi Pharma. La acel moment, Ministerul Sănătăţii ne-a cerut lista spitalelor din judeţ care utilizează produse Hexi Pharma. Au fost Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul Orăşenesc Năsăud şi Clinica Sanovil. Tot în acea perioadă, s-au recoltat din aceste spitale acele teste de sanitaţie. S-au luat, de fapt, probe de pe instrumente, din săli de operaţii, de pe clanţe, de pe mâinile personalului, de pe orice suprafaţă pe care ar putea apărea floră patogenă. Testele au fost finalizate în 3 mai, rezultatele s-au transmis la Ministerul Sănătăţii, iar la noi în judeţ, pentru toate cele trei spitale, testele au ieşit conforme", a declarat astăzi la şedinţa de Colegiu Prefectural, directorul DSP BN, Anca Andriţoiu.
În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean de Urgenţă, conducerea acestuia a încercat iniţial să ascundă faptul că se folosesc produse Hexi Pharma.
„Fiecare spital are o echipă care gestionează infecțiile intraspitalicești. Este condusă de un medic epidemiolog, iar misiunea lor este de a gestiona igiena și zonele cu potenţial de infecție, care sunt foarte multe într-un spital. Un spital stă pe un butoi de pulbere și oricând poate exploda o infecție. Metodologia corectă este foarte complicată, noi spre nenorocul altor spitale avem un medic epidemiolog. Noi avem contacte cu multe firme care ne livrează substanțele pentru că și ele diferă, sunt substanțe pentru suprafețe - ceea ce livra firma aceasta este o substanță cu care se dezinfectează suprafețele plate, dar sunt substanțe pentru aparatură, pentru instrumente și așa mai departe. În tehnica noastră se face o rotație de substanțe pentru că atât bacteriile cât și virusurile pot, ca și la antibiotic, să aibă rezistență și atunci există o rotație de 6 - 7 substanțe și asta este explicația pentru care noi cumpărăm de la mai multe firme aceste produse", declara la începutul lunii mai, directorul Spitalului Judeţen, dr. Mircea Gelu Buta, în timpul vizitei vicepremierului Vasile Dâncu.
Totuşi, ulterior s-a descoperit că Spitalul Judeţean folosea produse Hexi Pharma, mai exact Hexio Spray şi Hexio Sept AF, substanţe folosite pentru dezinfectarea suprafeţelor non-critice.
Odată cu izbucnirea scandalului legat de Hexi Pharma s-au recoltat şi probe pentru analiză şi pentru că rezultatele au arătat că era o concentraţie mai mică, s-a dispus încetarea folosirii produselor Hexi Pharma în toate unităţile medicale. De asemenea, s-a pus la dispoziţie şi o listă cu dezinfectanţii care aveau avizul de la Ministerul Sănătăţii şi care puteau fi folosiţi.