Utilajele de deszăpezire au acționat pe drumurile naționale și județene cu utilaje corespunzătoare, folosind, în total, 562 tone material antiderapant. Județul Bistrița-Năsăud se află, încă de ieri, sub incidența unei avertizări cod galben de vânt și viscol pentru zona de nord, nord-est, respectiv est a județului.Care este starea drumurilor:
La sediul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud au participat azi la o videoconferință organizată la nivel central, de la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde a fost realizată o analiză a situației operative de pe teritoriul României.
În ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud, acesta se află, încă de ieri, sub incidența unei avertizări cod galben de vânt și viscol pentru zona de nord, nord-est, respectiv est a județului.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a monitorizat în permanență, prin dispeceratul integrat ISU - SAJ județean, dar și prin structurile de la nivelul administrațiilor publice locale, zona de competență și situația traficului rutier unde, în situații de vânt și viscol, pot apărea situații de urgență.
Din fericire, în ultimele 24 de ore, nu au fost înregistrate apeluri pe numărul de urgență unic 112 care să semnaleze situații de urgență generate de fenomene meteo extreme, se precizează într-un comunicat al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.
„Utilajele de deszăpezire au acționat pe drumurile naționale și județene cu utilaje care au folosit, în total, 562 tone material antiderapant. Nu au fost înregistrate blocaje, iar la ora acestei informări, toate drumurile naționale, județene și comunale sunt deschise circulației, în condiții de iarnă”, se mai precizează în comunicat.
Recomandări pentru condiții meteo nefavorabile
Să adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum şi trafic. Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.
Nu efectuaţi depăşiri riscante!
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia bistrițeană recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!
Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Pietoni, luați-vă toate măsuri de precauţie, pentru a fi siguri că sunteți observaţi în trafic de către şoferi! Circulați, pe cât posibil, doar pe trotuare, faceți traversarea străzii prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunteți siguri că intenţia de a traversa a fost observată de către şoferi!
De asemenea, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor agenţilor de circulaţie, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.
Foto @ InstituțiaPrefectului Bistrița-Năsăud