Anul 2016 este un an plin de investiții noi în Bistrița! Pârtia de ski va fi gata până iarna viitoare, complexul de agrement Codrișor va fi deschis și el în a doua jumătate a verii, însă proiectele municipalității nu se termină aici! AFLĂ cu ce ne mai surprinde Ovidiu Crețu în acest an:
Două dintre proiectele de suflet ale primarului Ovidiu Crețu au șanse să înceapă anul acesta.
„Un proiect care mie îmi este foarte drag este Centrul Intermodal de transport. Centrul Intermodal ar schimba radical fața transportului bistrițean. Sigur că aici vom avea de luptat pentru a se realiza acest centru. Este greu să-l suportăm din fondurile noastre și mizăm pe fonduri europene. Este cel care va avea impactul cel mai mare, acolo aducem cele trei tipuri de transport - feroviar, rutier intern și rutier extern în același punct. Și atunci nu vom mai lăsa nici un autocar în oraș, doar cele turistice... Toate autocarele vor veni pe centura veche a orașului și vor opri în punctul respectiv. Vor debarca și vor pleca înapoi tot pe acolo. Acolo va exista stație de taxi, acolo va fi și stație pentru autobuzele care au acces în oraș care vor prelua călătorii și îi vor duce unde trebuie în oraș. Nu mai au ce să caute marile autobuze și autocare în oraș”, explică primarul Ovidiu Crețu pentru Bistrițeanul.ro.
Centru Intermodal de Transport Public este unul dintre proiectele „de rezistență” ale primarului Crețu. Acesta vizează crearea unei zone moderne, supraetajate, pe amplasamentul autogării, care să reducă aglomerația și să ofere condiții europene de acces. Planul urbanistic al acestui proiect a fost finalizat în luna decembrie 2014 și el studiază posibilitatea realizării unui Centrul Intermodal în zona străzilor Rodnei – Gării – Industriei – Arţarilor – Trandafirilor - Tărpiului „destinat interconectării transportului în comun feroviar, interurban şi urban prin realizarea unei platforme peste infrastructura feroviară şi a trecerii denivelate peste liniile CFR, cu legătură principală între strada Gării şi Tărpiului".
Centrul Intermodal va avea în afară de platforma peste actuala autogară și o nouă trecere rutieră peste calea ferată, deschisă circulaţiei publice și care este gândită pentru a reduce aglomeraţia din orele de vârf de la trecerile de nivel existente. În zona platformei, care va avea nouă metri înălţime, se vor amenaja parcări şi spaţii comerciale, întreg Centrul Intermodal urmând să ocupe o suprafață de 25.000 mp.
Pentru realizarea accesului pe platformă sunt propuse trei variante, cu rampe. Accesul pietonal pe platformă şi la spaţiile de la nivelele superioare ale corpului comercial se va face pe scări, scări rulante sau cu lifturi. Carosabilul de acces pe platformă va avea două benzi de circulaţie şi un trotuar de o parte şi de alta.
În total, investiția se ridică la 5 milioane de euro, anul trecut municipalitatea alocând banii necesari realizării proiectului tehnic al acestei investiții.
Deși important, centrul nu este cea mai mare supriză pe care edilul o pregătește bistrițenilor ci... începerea lucrărilor la Aquapark! Proiectul nu este eligibil finanțărilor europene, așa că investiția va începe cu bani de la buget.
„Pentru public va avea un efect mai mare Aquapark-ul decât Centrul Intermodal. Pe deoparte pentru că este o chestie spectaculoasă, este o chestie așteptată de mulți oameni și este cea de-a doua ancoră a unui obiectiv foarte mare ce se numește Wonderland. Wonderlandul nu este este numai pârtia de ski, este un complex foarte mare. Pârtia de ski va fi funcțională și ne vom da cu schiurile acolo iarna viitoare. Aquapark-ul nu va putea fi făcut din fonduri europene. Va trebui să-l facem pe fondurile noastre. Am solicitat ca în buget să prindem, pe fondurile noastre, execuția acestui proiect. Va dura doi - trei ani, dar vreau să prindem execuția începând din acest an. Vreau să începem lucrările din acest an la Aquapark. Odată realizat, Aquapark-ul, acel complex, devine o atracție formidabilă", a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul Ovidiu Crețu. Acesta spune că în zonă, după ce au început lucrările la pârtia de ski, prețurile terenurilor s-au dublat și zona a devenit una extrem de căutată.
„În momentul în care va veni și Aquapark-ul va fi o bătălie cumplită pe terenurile din zonă. Din fericire, sunt multe... Avem și noi terenuri și le vom da pentru pensiuni. Eu văd că sistemul acesta, este foarte bun și merge bine în străinătate... Deocamdată nu avem studiu de fezabilitate să știm cât va costa în totalitate și proiectul Aquapark-ului, însă îl vom avea în curând. Apoi vom putea ști dacă îl vom realiza în 2, 3 sau 4 ani. În funcție de acest studiu îl vom bugeta și vom stabili ce anume trebuie făcut. Eu sper să nu fie costurile foarte mari, să-l putem realiza în doi ani, și astfel să-i dăm drumul să se facă totul odată. La un Aquapark degeaba faci un bazin... E ciuntit cumva...", a mai completat primarul.
Momentan o comisie a municipalității analizează încă cele patru oferte primite pentru proiectarea parcului acvatic care va avea o suprafață de 5 hectare și cuprinde zone în care se pot practica diferite sporturi, se poate petrece timpul liber.
În prima fază urmează să se realizeze un patinoar acoperit și unul în aer liber, o zonă destinată activităților recreative legate de apă, de tip Aqualand, bazine, tobogane, dar și restaurante, baruri, cafenele, spații administrative și pentru închirierea de materiale sportive. În zonă va fi montată și o scenă mobilă pentru spectacole în aer liber și vor fi amenajate spații pentru competiții, demonstrații și antrenament cu role, skateboard și biciclete, terenuri de tenis, volei și baschet, dar și o zonă de camping.