Cei 12 candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud au toţi studii superioare, dar puţini profesează în domeniul în care s-au pregătit. Harnici şi gospodari, toţi consideră că sunt suficient de pregătiţi pentru a ţine frâiele judeţului pentru următorii patru ani, mai ales că un sfert dintre aceştia sunt... administratori.
Fiecare partid a lansat în lupta electorală oamenii cei mai pregătiţi şi mai competenţi să ocupe funcţiile începând cu 11 iunie.
Cei trei administratori care vor să ajungă în fruntea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud sunt Grigore Iuga, de la UNPR, economist ca şi profesie, Ştefan Todea, de la Partidul Poporului Dan Diaconescu, care este jurist şi Marius Sebastean, reprezentantul Partidului Verde care este specializat ca analist programator-ajutor.
Destul de aproape ca şi ocupaţie este Mircea Taloş, candidat PNŢCD, care îşi foloseşte abilităţile de economist-inginer în slujba de manager pe care o are acum. Şi Ioan Mireşan, candidatul Partidului Alianţa Socialistă are o funcţie administrativă, ocupând un post de director, deşi profesia lui este de inginer constructor.
Dacă va fi ales, Atilla Decsei va încerca în mandatul care începe în acest an să găsească cea mai potrivită formulă de administrare, pentru că este singurul chimist care s-a aliniat la start, din partea UDMR-ului. În prezent el este director adjunct Sistemul de Gospodărire al Apelor.
Cu toate că lucrează ca şi şofer de taxi, Graţiana Silaşi, din partea PP-LC, este de profesie jurist. Speră însă să devină din conducător auto, conducător de judeţ.
Una dintre cele mai interesante candidaturi este cea a teologului Vasile Borş, care vrea să îşi schimbe statutul actual de primar al comunei Maieru cu cel de preşedinte de consiliu judeţean.
Cu toate că este deputat, Radu Moldovan este dispus să renunţe la acest lucru pentru a fi şef la CJ, după ce a obţinut diploma de economist.
Singurii candidaţi care lucrează în domeniile în care s-au pregătit sunt Mihaela Cosma, de la PSR, ca şi consiler juridic, profesorul Gheorghe Pop, de la PRM şi Ioan Someşan din partea Partidului Ecologist care a ieşit în pensie după ce a profesat ca şi avocat.
Din această ofertă bogată bistriţenii au de unde alege duminică cei mai potriviţi candidaţi la şefia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, aşa că nu le rămâne decât să meargă la vot.
Cei cinci ingineri care candidează pentru Primăria Bistriţa în acest an sunt Ovidiu Creţu de la USL, Vasile Moldovan din partea PDL, Alexandru Toniuc de la PER, Tiberiu Negreanu de la PRM şi de la UNPR, Radu Onişor.
Cu toate că sunt ingineri, nu toţi profesează în domeniu. Ovidiu Creţu este primar, Vasile Moldovan este şef de proiect în cadrul Consiliului Judeţean, iar Ioan Negreanu este director executiv la o firmă. Deşi are diplomă de inginer, din declaraţia de avere a lui Radu Onişor reiese că acesta nu are nicio ocupaţie în prezent, în timp ce Alexandru Toniuc este consultant pe fonduri europene.
Candidatul PP DD la Primăria Bistriţa este un jurist, iar profesorul Antall Atilla încearcă să câştige din partea UDMR-ului.
Marius Căţănaş, candidatul PNŢCD, este manager, Vasile Bodale din partea PP-LC este pensionar, iar Partidul Alinaţa Socialistă mizează în confruntarea electorală pe analistul politic Vasile Bindea.
Toţi aceştia au avut la dispoziţie o lună în care să convingă electoratul de capacităţile şi intenţiile pe care le au iar peste două zile se va afla care dintre ei a fost mai convingător...