„ADI Deșeuri a pierdut contestația introdusă de firma Retim Ecologic Service SA, întrucât, a apreciat CNSC, că atribuirea acestui contract către Supercom nu se putea face prin procedura negocierii directe, fără publicarea prealabilă de anunț (conform Propolitica)”, scrie liberala Diana Morar pe pagina sa de Facebook.
Avocatul Diana Morar (PNL) a postat în această noapte un mesaj care anunță mari probleme la ADI Deșeuri după ce CNSC a acceptat contestația făcută de firma din Timișoara referitor la modul în care a fost desemnată câștigătoare compania Supercom la licitația privind colectarea și transportul gunoiului în județ. ADI Deșeuri a semnat cu firma SUPERCOM în urma unei negocieri directe un contract valabil pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire.
„Deci, trebuia anunt, ca sa fie legala procedura!
De ce trebuia? Pentru ca, exista doar doua exceptii cand nu se cere un astfel de anunt: una e cand doar un anume furnizor poate presta un anumit serviciu cu particularitati unice, ceea ce nu e cazul. Cea de a doua exceptie se refera la existenta unei stari de urgenta, care iti permite sa atribui contractul prin negociere directa fara anunt prealabil.
Presupun ca aici a incercat «cu maestrie» sa se incadreze ADI Deseuri cand «s-a grabit» sa se predea cu arme si munitii in bratele Supercom, fara sa mai consulte pe nimeni.
Dar, cum graba strica treaba, au omis sa citeasca exceptia pana la capat. Au citit «stare de urgenta» si au zis, asta e!
Ghinionul statea ascuns dupa virgula, insa!
Bine, bine stare de urgenta, dar stai sa vezi ca mai sunt trei conditii care sa activeze exceptia, conditii pe care, ce sa vezi, Supercom nu le indeplineste pe niciuna pentru a beneficia de negociere directa fara anunt.
Astfel, cele trei conditii cumulative sunt: Supercom sa fi fost contractantul initial, ceea ce nu e, sa fie vorba de servicii sau lucrari suplimentare ce rezulta din implementarea serviciilor initial contractate, ceea ce nu e cazul caci vorbim de servicii principale si valoarea acestor aditionale ce urmeaza a fi attibuite fara anunt, sa nu depaseasca 20% din valoarea contractului initial, ceea ce iar nu poate fi vorba atata timp cat nu exista acel contract initial.
Deci, o fi fost stare de urgenta decretata de prefect, dar nu era de ajuns! Trebuia anunt!
De ce trebuia anunt?
Simplu: ca sa nu atribui discretionar acest serviciu, pe limba noastra ca sa nu ajungem iar la mana vreunei firme unice care sa ne dea tepe pe fata si sa ne mareasca tarifele cu mainile noastre ridicate votand in for legal ca suntem de acord cu teapa!
De ce era bun anuntul?
Simplu: pentru ca permitea participarea mai multor furnizori de profil, competitia asigurand transparenta si eliminarea suspiciunilor ca s-ar fi atribuit serviciul unei firme clientelare!
De ce nu si-a facut DIN NOU treaba ADI Deseuri?
Va las pe voi sa gasiti raspunsul corect!” - scrie Diana Morar pe pagina sa de Facebook.