Conform unei ordonante, doar fermele profesionale si comerciale autorizate pot creste porci pe care sa-i vanda populatiei sau la abatoare. In judetul nostru sunt in prezent patru astfel de firme care au in total 2400 de porci.
“Conform unei legi din 2007, un fermier nu poate sa vanda porcii pe care-i creste catre abatoare. Este interzisa sacrificarea de catre abatoare a porcilor proveniti din exploatatie neprofesionala. Doar fermele de tip A si fermele comerciale, autorizate au dreptul sa vanda abatoarelor. Cei care cresc porci, ii cresc pentru consumul propriu” a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, Romulus Bita.
Astfel, persoanele care locuiesc la tara si care doresc sa-si dezvolte o mica afacere familiala, trebuie sa creasca alt fel de animale.
"Am vrut sa cumpar porci sa cresc ca apoi sa-i vand la abator. Dar nu mai primesc porci asa ca mi-am cumparat 32 de vitei. Se cauta acuma carnea de vitel. Sper sa reusesc sa fac ceva si sa-mi mearga bine ferma” a povestit Aurel C.
In judetul nostru, de cresterea si comercializarea porcinelor se ocupa patru ferme. La acest moment, una dintre ele este nefunctionala.
"Avem patru ferme in judet care se ocupa de cresterea porcilor si apoi de vanzarea lor catre populatie sau la abatoare. Una este in Sieu Magherus, una in Dorolea si doua in Chiochis. In momentul de fata, cea de la Dorolea este goala” a explicat Romulus Bita.
Aceste ferme cumpara purcei mici, ii cresc iar apoi vand in targuri sau la abatoare.
La Sieu Magherus sunt la ora actuala 1000 de porci, iar la Chiochis aproximativ 700 de capete in fiecare ferma.
"Ultima modificare data de ANSVSA le ofera persoanelor fizice posibilitatea de a cere fonduri pentru exploatatii de animale, inclusiv porcine. Cu banii primiti acestia trebuie sa intemeieze ferme de tip A. Stiu ca sunt cateva persoane care au solicitat bani pentru inceperea unei ferme in care sa creasca porci, insa nu stiu exact cati” a concluzionat Romulus Bita.