O femeie de 60 de ani din Josenii Bârgăului a fost înșelată de un tânăr originar din Vaslui. Acesta a convins-o să trimită într-un cont suma de 1500 de euro, folosindu-se de binecunoscuta metodă de înșelăciune „accidentul”. La 3 ani distanță, polițiștii bistrițeni au reușit să-l identifice și l-au reținut pentru pentru 24 de ore.
Ieri, pe raza localității Teaca, în urma unor activități preventive desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice în colaborare cu cei ai Postului de Poliție Teaca, a fost depistat în trafic un autoturism care transporta articole de îmbrăcăminte.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii l-au identificat pe conducătorul auto ca fiind un bărbat, de 38 de ani, din Sigmir, administrator al unei societăți comerciale. La solicitarea polițiștilor, acesta nu a putut prezenta actele de proveniență decât pentru o parte din marfa transportată.
Societatea comercială a fost sancționată cu suma de 10.000 lei, iar articolele de îmbrăcăminte a căror proveniență nu a putut fi dovedită legal, au fost confiscate.
************
Tot ieri, ca urmare a activităţilor desfășurate într-un dosar de înșelăciune, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 26 de ani din județul Vaslui, bănuit de comiterea faptei.
Astfel, s-a stabilit faptul că, la data de 22 mai 2014, folosind metoda de înșelăciune „accidentul”, ar fi determinat-o pe o femeie, de 60 de ani, din Josenii Bârgăului să trimită într-un cont suma de 1.500 de euro.
Cel în cauză a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, cu propunere de luarea unei măsuri preventive.
************
Pentru a nu deveni victima acestui gen de înşelăciune, denumită generic „metoda accidentul”, poliţiştii bistriţeni atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să ţină cont de următorul set de recomandări:
• Fiţi prudenţi atât în eventuale situaţii premergătoare săvârşirii unor astfel de fapte, cât şi atunci când sunteţi contactaţi telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude apropiate;
• Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc.), decât după ce solicitaţi prezentarea actului de identitate şi a legitimaţiei de serviciu;
• Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci;
• În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
• Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;
• Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!
În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112 !