Bistrițeanul Marian Vasile Scuturici a participat weekendul trecut la ultramaratonul montan Ultra-Trail du Mont-Blanc alături de unii dintre cei mai renumiți alergători din lume. A reușit să își îndeplinească un vis!
Alături de alergători de talie mondială precum François d'Haene - câștigător de două ori - Kilian Jornet, care a câștigat cursa de 3 ori, Xavier Tevenard și Jim Wemsley, un bistrițean și-a transformat visul în realitate.
Marian a pornit în cursa montană alături de alți 2.537 de participanți, iar scopul său a fost să termine cursa în mai puțin de 46 de ore și 30 de minute prin condiții de alergare destul de vitrege. Alergătorii au avut parte de soare și căldură pe văile dintre munți, ploaie pe partea elvețiană, zăpadă și temperaturi de până la -9 grade în pasul Grand Col Ferret, la trecerea dintre Italia și Elveția.
În timpul cursei el a avut parte și de momente dificile, mai ales când a început să aibă halucinații, fenomen pe care l-a recunoscut din experiențele lui Tibi Ușeriu, însă a dat ascultare sfaturilor soției lui care i-a spus că în astfel de curse montane se recomandă sesiuni de somn între 8 și 20 de minute.
„În ceea ce mă privește, mi-am îndeplinit obiectivul: am terminat în 44 ore și 25 de minute. Practic sunt o probă vie a zicalei: Dacă vrei cu adevărat, poți!”, a precizat Marian pentru Bistrițeanul.ro
Bistrițeanul s-a născut și a copilărit la Telciu, a absolvit liceul Liviu Rebreanu din Bistrița, iar apoi la Cluj facultatea de Matematică-Informatică. După ce a terminat studiile a rămas în cadrul facultății pe un post de preparator și mai apoi asistent. În 1998 a primit o finanțare din partea unei firme din Franța pentru a face un doctorat la Lyon, unde locuiește și acum. Din 2004 Marian lucrează în domeniul cercetării și este conferențiar la Institutul Național de Științe Aplicate din Lyon.
Întrebat de ce practică alergatul, Marian recunoaște că a fost obișnuit de mic să muncească în condiții grele pe dealurile de lângă Telciu, unde nu de puține ori mergea la cosit vara de la 4 dimineața pentru a evita căldura amiezii sau mergea la tăiat lemne pe frig și ploaie în pădure.
„Metoda pe care o folosește un om care cosește eficace sau un muncitor bun în pădure e aceeași și în domeniul cercetării”, a mai spus Marian.
Toate dificultățile l-au învățat să facă față oricăror obstacole, să îi placă mișcarea și să facă orice pentru a-și îndeplini dorințele.
Ana Șerban