Sfântul Ierarh Nicolae, cel mai iubit şi mai cunoscut dintre sfinţii Bisericii Ortodoxe, este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor şi al călătorilor, al fetelor nemăritate şi al mireselor şi, în mod special, al copiilor mici care îl aşteaptă cu sufletul la gură în zorii zilei de 6 decembrie...
A fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie, pentru că în această zi el i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să ierte trei tineri nevinovaţi care urmau să fie omorâţi a doua zi.
În prezent, moaştele sale se află la Bari, din anul 1087 iar în biserica „Sfântul Gheorghe cel Nou” din Bucureşti, se află mâna dreaptă a Sfântului Nicolae. Există credinţa că această mână i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin roman, în semn de preţuire pentru lupta domnitorului împotriva păgânismului.
Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, într-o familie înstărită. Şi-a pierdut părinţii în timpul unei epidemii şi, rămas orfan, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea celor săraci, a dus o viaţă cucernică, plină de bunătate şi de binefaceri pentru oameni, primind darul de a face minuni.
A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, în Asia Mică.
Unii autori susţin că Sfântul Ierarh Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325. unde a fost condamnată erezia lui Arie – care susţinea că Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.
Potrivit Tradiţiei, atât de puternice au fost argumentele Sfântului Nicolae şi atât de încăpăţânat a fost Arie, încât, îngrijorat de ruptura care se putea produce în Biserică, Nicolae i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului.
De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în ziua de 5 decembrie, celor neascultători să li se dea un băţ în semn de avertisment.
La fel de renumită este şi povestea celor trei fete pe care tatăl lor, de durere că nu are zestrea necesară pentru a le mărita fetele, s-a hotărât să le ofere spre desfrânare. Aflând despre intenţia tatălui, Sfântul Nicolae i-a dăruit omului aflat în nevoie trei pungi cu aur, câte una pentru fiecare fată, astfel încât ele s-au putut căsători.
De atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi şi în special copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae.