„După ce au murit singurii care mai știau face așa ceva, am cam rămas singur prin zonă care se mai ocupă cu d-astea”, povestea în 2015 Leon Jora. Acum câteva zile, ne-a părăsit și el, luând în mormânt tainele clopului cu păun purtat cu mândrie de feciorii bistrițeni...
A făcut „roate” din pene de păun toată viața, încă de copil. N-a avut ucenici și care au fost s-au lăsat repede de meserie. Astăzi, județul Bistrița-Năsăud este mai sărac cu un om - un om de valoare, ultimul care știa secretele clopului cu păun.
Leon Jora s-a născut și a trăit la Salva, acolo unde a dobândit secretele acestui meșteșug, devenind singurul din Transilvania care făcea roate din pene de păun. Mai bine de jumătate de veac a împodobit feciorii de pe Valea Sălăuței și de pe Valea Someșului cu clopuri cu păun.
„Oarecum obligat-forţat a trebuit să învăţ şi eu să fac. După ce au murit majoritatea celor care mai ştiau face aşa ceva, am cam rămas singur prin zonă care se mai ocupă cu d-astea”, ne povestea meșterul acum trei ani, când reporterii Bistrițeanul.ro l-au vizitat în atelierul Virginiei Linul. Atunci, el avea o tristețe cu care, din păcate, a plecat în mormânt zilele trecute. El a devenit ucenic la 11 ani, vârstă la care a început să deprindă secretele clopului cu păun. Dacă el a iubit și practicat toată viața această meserie, ucenicii nu s-au înghesuit la ușa lui.
„Nu vine nimeni să învețe să așeze penele pe clop. E o muncă migăloasă tare și tinerii se feresc de ea”, ne spunea el.
Dacă în trecut oamenii din Bistrița-Năsăud creșteau păuni, iar meșterul Leon Jora se aproviziona de la ei cu pene, aceștia au dispărut treptat. Zilele trecute, din păcate, a plecat și Leon Jora - iar pasiunea și iubirea sa pentru acest meșteșug s-a stins odată cu el. Au rămas doar amintirile și clopurile cu păun făurite de mâinile lui.
Ultimul reportaj cu Leon Jora, AICI.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!