A intrat în vigoare Legea nr. 28/2018 – Legea „Colectiv” – iar patronii care nu îi respectă prevederile riscă amenzi de până la 5.000 lei. Asta înseamnă că beneficiarii construcțiilor publice fără autorizație de securitate la incendiu au obligația să amplaseze panouri de înștiințare în dreptul intrărilor în spațiile respective:
„Legea Colectiv” – inițiată de deputatul bistrițean Ionuț Simionca, de la PMP – prevede ca proprietarii de orice restaurant, club sau spațiu public fără autorizație de securitate la incendiu să fie obligați să și afișeze acest lucru, la intrare.
Legea a fost votată în decembrie, în Camera Deputaților, cu 263 voturi pentru, 1 împotrivă și 3 abțineri. Cei care nu vor respecta legea în termen de zece zile de la data intrării în vigoare, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 2.501 și 5.000 lei.
ISU „Bistrița” a transmis ieri, într-un comunicat de presă, câteva precizări referitoare la această lege, anunțând că ea a intrat în vigoare din 21 ianuarie 2018. „Conform Legii nr. 28/2018 pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, beneficiarii investițiilor care vizează construcții publice fără autorizație de securitate la incendiu au obligația să realizeze și să amplaseze panouri de înștiințare în dreptul intrărilor în spațiile respective, cu următorul conținut, tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roșie, pe fundal alb: «Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu».”
Cine intră sub incidența acestei legi?
ISU „Bistrița” subliniază că obligația de marcare a spațiilor vizează categoriile de construcții cu următoarele destinații și funcțiuni:
I. clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de comerț – baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine și hipermagazine;
II. clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de cultură – teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului;
III. clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de turism – hosteluri, moteluri, hoteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente și camere de închiriat în regim hotelier.
Nerespectarea obligației de marcare a acestor spații prin realizarea și amplasarea panourilor de înștiințare atrage după sine sancționarea contravențională cu amendă în cuantum de până la 5.000 lei.
Prevederile anterior menționate se aplică numai categoriilor de construcții pentru care este obligatorie obținerea autorizației de securitate la incendiu, conform art. 30, alin. (4), din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu completările și modificările ulterioare – se mai precizează într-un comunicat al departamentului de Informare și Relații Publice ISU „BISTRIŢA.
Foto @ qmagazine.ro