Timp de trei zile, elevii Liceului Tehnologic Telciu din ciclul gimnazial vor decora un perete al școlii, desenele care vor da viață peretelui având ca tematică lumea cărților. Totul se întâmplă în cadrul Şcolii de Vară de la Telciu care a debutat ieri şi care va găzdui mâine un spectacol de excepţie! Surprizele nu se opresc însă aici...!
Cea de-a doua ediție a școlii de vară de la Telciu aduce, în premieră, filme şi la Bichigiu, cu sprijinul lui Tudor Baciu coordonatorul cinematografului mobil. Seria de proiecții de film a fost deschisă însă, în cadrul Şcolii de Vară de la Telciu cu două documentare despre viața adolescenților în lumea rurală de astăzi, realizate de Alina Manolache.
Pentru toți școlarii, vacanța este în toi, iar pentru cei mai norocoşi - vacanța a venit cu activități plăcute, educative. De asemenea activități au parte și școlarii din cadrul Liceului Tehnologic Telciu. Elevii comunei au posibilitatea de a participa, încă din 3 iulie, la un atelier de teatru, realizat în cadrul Școlii de vară, instruiți fiind de către un cuplu de artiști. Silvana Râpeanu și Claudiu Lorand Maxim au venit la Telciu și își propun să realizeze activități deosebite, „ducând” teatrul în zona de confort a celor peste 20 de elevi participanți. Atelierul dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, a purtat numele de „Ghid Imaginar al Telciului”, iar activitățile celor doi artiști cu copiii s-au desfășurat până în 11 august.
„Pe lângă cele 4 ateliere dedicate copiilor și tinerilor din Telciu (teatru, film documentar, desen narativ & modelaj în lut), am mai pregătit o surpriză pentru elevii înscriși la atelierul de desen narativ și modelaj în lut. Dacă în prima parte a zilei vor lucra alături de Maria Brudașcă și Tiberiu Bleoancă, după masa, în primele trei zile ale acestei ediții, vor putea participa alături de Lucia Mărneanu la decorarea unuia dintre pereții Liceului Tehnologic Telciu...”, anunţă organizatorii.
Sâmbătă, 19 august orele 21:00 are loc şi proiecția filmului artistic: Morgen (2010, regia Marian Crișan) la Bichigiu, pe platoul Zăpode, lângă Cabana Zăpode, iar mâine, 15 august, de la ora 19:00, la Căminul Cultural, se desfăşoară cel mai recent spectacol pus în scenă de regizorul David Schwartz – '90.
Intrarea este liberă, iar spectacolul este prezentat elogios în Dilema Veche: „Poveştile se constituie în mărturii exemplare pentru un timp convulsiv. Un profesor universitar este supus «judecăţii» tribunalului ad-hoc al studenţilor, imediat după Revoluţie. La masa de Crăciun, o familie de orăşeni intelectuali şi una de mineri dezbat, de pe poziţii adverse, (dez)avantajele capitalismului. Mirajul jocurilor de noroc şi al antreprenoriatului (şi el un joc de noroc într-o economie haotică) pune stăpînire pe un ospătar de provincie. Un cuplu de medici liberali dintr-o casă naţionalizată trebuie să facă faţă retrocedării imobilului şi evacuării. Coperţile spectacolului împart povestea mamei care merge la protestele din 1989 şi este bătută de poliţie în prima scenă, pentru ca în ultima să o regăsim, câţiva ani mai tîrziu, trăind la limita subzistenţei, resemnată şi bolnavă. Personajele au speranţe după căderea comunismului, dar naufragiază în mlaştinile capitalismului sălbatic: îşi pierd serviciul, casa, demnitatea, trec prin experienţa dură a muncii în străinătate, se îmbolnăvesc sau mor, fără a-şi regăsi locul în societate.”
Mai multe despre Şcoala de Vară de la Telciu puteţi citi AICI.