Impresionante fotografii – între care una de colecţie care ilustrează momentul în care clopotele Bisericii Evanghelice ajung în oraş cu un car tras de boi – dar şi momentul emoţionant al vizitei ultimului împărat habsburgic la Bistriţa, alături de discuri de vinil şi alte obiecte săseşti au deschis neoficial OKTOBERFESTul bistriţean.
După o primă ediţie plină de succes derulată anul trecut – merge încă una!
Oktoberfest-ul bistriţean a început astăzi neoficial, la “Casa cu Lei”, acolo unde a avut loc vernisajul expoziţiei ”Bistritzer Oktoberfest – Ieri și azi”. Sute de fotografii şi cărţi poştale din colecția particulară a lui Florin Coșoiu au fost dezvăluite publicului iar la loc de cinste se află şi o fotografie reprodusă la dimensiune mai mare – care surprinde emoţionantul moment în care clopotele Bisericii Evanghelice sunt aduse în oraş într-un car cu boi.
La eveniment au participat primarul Ovidiu Crețu, Dorel Cosma – directorul Centrului Cultural Municipal “George Coșbuc” - alături de angajaţii instituţiei, toţi îmbrăcaţi în culorile optimiste ale costumelor populare săseşti de epocă.
Istoricul Corneliu Gaiu care a făcut un foarte interesant istoric al berii - cunoscută în Orient, în Mesopotamia, acum 4.000 de ani, şi considerată de egipteni drept o băutură a zeilor, un dar al Nilului şi al lui Osiris.
Primarul Ovidiu Creţu a povestit, la rândul său despre fabrica de bere care exista în partea de jos a orașului de care ne aminteşte şi acum Podul Berăriei – aflat acum în plină reabilitare – fabrica fiind luată ca pradă de război de ruşii care au trecut prin Bistriţa.
Ovidiu Creţu a amintit şi de regretatul profesor de matematică Briceag, care şi-a vizitat nişte prieteni prin anii 1967-1968, în Rusia – descoperind cu stupoare când a fost dus în vizită la fabrica de bere din localitate – o plăcuţă pe care era trecut numele fabricii dar şi numele Bistriţei – semn că fabrica respectivă era chiar cea care a existat în Bistriţa încă dinainte de război...
Primarul a reamintit celor prezenţi şi detalii picante despre berea care era produsă în România anilor 70-80 - "o bere catastrofală", produsă în condiţii incredibile, cu hamei importat din Iugoslavia sau China, cu capace din tablă realizată la Galaţi de proastă calitate care nu capsa bine sticlele de bere, care ulterior erau colectate cu grijă în fiecare restaurant din oraş... Ovidiu Creţu a promis şi că se gândeşte, în cazul în care evenimentul va fi din nou un succes - să extindă Oktoberfestul bistriţean poate la o săptămână sau chiar două, după modelul originalului Oktoberfest din Bavaria.
.