Bugetul Bistriței a fost mai dezbătut ca niciodată! Trei ore și jumătate au durat discuțiile între municipalitate și societatea civilă, timp în care am aflat câte capace defecte există pe zece dintre străzile orașului, după ce au fost verificate cu polobocul și, de asemenea, câte gropi sunt pe aceleași zece străzi.
Societatea civilă nu a lipsit nici în acest an de la dezbaterea bugetului municipiului Bistrița, în majoritatea timpului preferând să își spună nemulțumirile legate de modul în care este gestionat orașul, fără să înțeleagă scopul evenimentului de astăzi și fără să vină cu propuneri clare, aplicate proiectului de buget aflat în dezbatere.
Primii vorbitori i-au cerut primarului să renunțe la sania de vară din Wonderland, însă fără să explice foarte clar din ce motiv, nemulţumirile lor fiind legate de costuri.
S-a propus apoi renunțarea la pasajul pietonal suspendat din zona Iosif Vulcan care va începe în acest an și amenajarea a trei treceri de pietoni subterane în zona Han, Decebal și Poșta Veche.
Au fost două voci care i-au spus primarului că există o problemă la pârtia de ski și că ar trebui realizată o buclă care să reducă panta de coborâre pentru că, altfel, ea are un grad prea ridicat de dificultate, idee la care primarul s-a arătat deschis și a explicat că se va ocupa de problemă, după ce va stabili situația juridică a terenului din zonă.
S-a propus achiziționarea terenului din fața Trezoreriei Bistrița pentru amenajarea unei parcări, crearea unei strategii - pentru stăzile care urmează să intre în lucru - de captare a apelor pluviale și chiar și montarea unui teleski pe pârtia din Wonderland care ar fi util din două motive: nu se poate asigura în permanență zăpadă pentru pârtia de ski și așa ar putea fi folosită mai mult timp, chiar dacă nu în integralitate, iar copiii în special, pot decide cât de sus urcă pe pârtie (200, 500 de metri).
Cei prezenți au aflat că în partea de jos a orașului există pe doar zece străzi nu mai puțin de 395 de capace de canal și guri de scurgere defecte și 640 de gropi. „Străzile astea au 7-8 kilometri, înmulțiți cu 10 și o să vedeți câte sunt în oraș”, a explicat un bistrițean prezent la dezbateri care a venit cu o întreagă documentație la el. Nici în parcul municipal situația nu este mai bună, cetăţeanul numărând aici „peste 150 de bănci jupuite”.
Circa 20 de angajați ai Primăriei Bistrița, în frunte cu primarul Ovidiu Crețu, i-au ascutat pe reprezetanții societății civile, le-au notat doleanțele, iar primarul le-a promis că toate solicitările lor vor fi prinse în procesul verbal al dezbaterii publice și vor ajunge pe masa consilierilor municipali care vor dezbate joi proiectul de buget.