Era o simplă vânzătoare cerșind atenția trecătorilor pe stradă, pentru a-i cumpăra florile – până când destinul i-a scos în cale un profesor care – mai în glumă, mai în serios – a pus pariu că poate s-o transforme pe „zdreanța scoasă din mocirlă” într-o adevărată ducesă! S-a întâmplat astă-seară, la Bistrița!
Povestea este veche – dar zeci de bistrițeni au asistat astă seară uluiți și încântați la pariul făcut de profesorul de fonetică și prietenul său: profesorul a pariat că poate s-o transforme pe sărmana și inculta vânzătoare de flori într-o domnișoară educată cu o vorbire impecabilă. Pariul avea să fie câștigat dacă la Balul Ambasadei nimeni din înalta aristocrație nu recunoaște în Eliza fosta vânzătoare de flori și dacă aceasta reușește să impresioneze asistența.
Eliza stârnește admirație și curiozitate la bal, profesorul Higgins câștigă pariul dar își dă și seama că a ajuns să se îndrăgostească de tânăra fată.
Strălucitoarea comedie muzicală a fost pusă în scenă admirabil astă seară, de artiștii Teatrului „Oleg Danovschi”, la Teatrul de Vară de pe pietonalul Liviu Rebreanu în cadrul unui spectacol de operetă inspirat de mitul lui Pygmalion și de piesa de teatru a lui G.B.Shaw despre profesorul de fonetică ce se îndrăgostește de îndărătnica sa elevă: o florăreasă, pe care o transformă dintr-o femeie simplă și lipsită de educație, într-o adevărată doamnă.
Evenimentul a încheiat seria de spectacole din cadrul Zilele Operei „Constantin Pavel” iar înainte de a începe spectacolul „My Fair Lady”, Mircea Gelu Buta - editorul unui volum despre Constantin Pavel - a evocat personalitatea celui mai mare regizor de operă care s-a născut chiar pe meleagurile noastre și care a fost unul dintre fondatorii Operei Române din Cluj și primul tenor român care cucerea, în anii 1920, scenele occidentale.