Reconstituită din lemn, o replică a Cetăţii Medievale a fost amplasată în urmă cu trei ani lângă Biserica Evanghelică. Mini-aşezarea a fost pusă pe pietonal cu ocazia Serbărilor Medievale şi a rămas acolo pentru că era un punct de atracţie pentru bistriţeni şi turişti. Acum cetatea a „dispărut" şi asta pentru că era deteriorată.
Cetatea a fost o replică a Cetăţii Medievale, cu trei porţi de intrare şi cu turnul breslelor aşezate aidoma formei de odinioară a cetăţii bistriţene, ridicată în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Replica cetăţii a fost construită integral din lemn şi era de 64 ori mai mică decât cea de referinţă.
După trei ani în care a „vegheat" Biserica Evanghelică şi Centrul Istoric, cetatea din lemn a fost desfiinţată.
„Construcţia era destul de deteriorată. Era făcută din lemn, iar lemnul era deja putred. Acesta este motivul pentru care am renunţat şi cetatea a fost luată de acolo", a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.
Concepută de Serviciul Monumente istorice din cadrul Primăriei Bistriţa, cetatea a fost construită din lemn, pe o suprafaţă de aproximativ 64 de ori mai mică faţă de cetatea medievală, cu o lungime de 15 metri şi o lăţime de 10 metri.
Înălţimea cea mai mare, de 4 metri, o avea Poarta Lemnelor, iar turnurile breslelor aveau înălţimi cuprinse între 1,5 şi 2 metri.