O individă din Beclean a reușit să cauzeze prejudicii de sute de mii de lei statului român, cu un sistem complex, care ar fi funcționat mai bine de un deceniu. Aceasta a realizat angajări fictive contra cost pentru zeci de femei, pentru a încasa indemnizația de creștere a copilului.
O femeie din Beclean este în spatele unui sistem complex de înșelătorie a statului, care a cauzat, la prima vedere, prejudicii statului român ce ar trece de 500.000 de lei.
Practic, femeia angaja fictiv femei însărcinate în primele luni, asigurându-le că vor primi indemnizația de creștere a copilului după naștere. Această schemă ar fi fost folosită mai bine de 10 ani de către femeia în cauză, unii dintre copiii după care s-a primit indemnizație având 14-15 ani acum. Implicate ar fi, din primele informații, mai bine de 60 de femei de la poalele Munților Țibleș, cele mai multe din comuna Târlișua.
Femeile care au intrat în jocul acestei individe nu aveau loc de muncă și nu aveau nicio șansă să primească indemnizația pentru creșterea copilului altfel, așa că propunerea acesteia a fost ca o mană cerească pentru ele.
„Am plătit câte 250 de lei pe lună. Soția era însărcinată când ne-a contactat femeia asta. Ne-a cerut și bani din urmă, să se facă în total un an și o lună de plată. Am plătit câte 250 de lei pe lună și am luat indemnizație doi ani după copil. Fata are acum 8 ani. În urmă cu o săptămână a venit citația să mă prezint la Parchet”, a declarat Maxim Man, una dintre persoanele păcălite de această femeie.
Bărbatul spune că nu și-a dat seama că face ceva ilegal, deși soția sa nu a fost rugată nici măcar să semneze un contract de muncă. Mai mult, în aceeași situație ar fi și celelalte 60 de familii implicate. Se pare că persoanele au fost angajate fictiv pe Cooperativa Meșteșugărească de grad I „Prestarea” Beclean.
O parte din suma încastă de la aceste familii mergea la stat, o parte intra în buzunarul celei care a pus la punct această schemă. Familiile încasau ulterior preț de doi ani indemnizația minimă de creștere a copilului, prejudiciind astfel statul.
Nastasia Ani Bob, șefa Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud, spune că autoritățile care anchetează acest caz încă nu au trimis o adresă la instituția pe care o conduce, însă, dacă se dovedește că persoanele implicate au încasat indemnizația fără a avea dreptul li se vor cere banii înapoi.
„Dacă este o faptă penală și beneficiarul nu a avut dreptul să primească indemnizația ne vom constitui parte civilă în acest dosar. Deocamdată nu știm mai multe despre asta, pentru că nu noi am fost cei care au descoperit asta”, a declarat Nastasia Ani Bob.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au confirmat existența unei cercetări în acest sens pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Femeia care a pus la cale acest sistem a fost cercetată în mai multe dosare pentru înșelăciune. Mai mult, în anul 2013, judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud au condamnat-o la 6 ani de închisoare pentru complicitate la înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Aceasta ar fi înșelat, alături de alte trei persoane, nu mai puțin de 17 instituții bancare.