Administraţia Fondului Cultural Naţional pune la bătaie 9 milioane de lei pentru proiecte culturale iar Alexandru Uiuiu ne atrage atenţia că este vorba de o procedură foarte simplă de depunere a proiectelor: cererea se completează online în doar 30 de minute.
Spre deosebire de alte surse de fonduri nerambursabile, precizează Alexandru Uiuiu, directorul Direcţiei pentru Cultură, fondurile puse la dispoziţie de AFCN sunt destinate inclusiv persoanelor fizice sau societăţilor comerciale care au în obiectul de activitate manifestările culturale. „Finanţările pot fi solicitate şi de posturile TV, ziarele on line sau revistele care se ocupă de cultură” spune Alexandru Uiuiu, adăugând că ar fi o datorie pentru fiecare operator cultural să încerce măcar să depună un proiect: „În felul acesta, ar fi şanse ca banii din proiect să fie utilizaţi pentru cultură în judeţul Bistriţa-Năsăud”.
Instituţia finanţatoare este subordonată Ministerului Culturii, iar directorul Direcţiei pentru Cultură a remarcat faptul că această ocazie nu trebuie ratată de cei interesaţi să-şi pună în practică ideile. Unul dintre cei mai harnici operatori culturali ai oraşului – preşedintele Societăţii de Concerte Gavril Ţărmure - a propus celor de la AFCN un proiect cultural în noiembrie 2011 pe domeniul Arte vizuale, pentru care a primit 50.000 de lei.
Directorul Direcţiei pentru Cultură priveşte altfel problema finanţărilor culturale: Alexandru Uiuiu ar fi vrut, de pildă, ca măcar un million din cele 9 puse în joc de AFCN, să fie direcţionat către judeţul Bistriţa-Năsăud. De aici, un juriu competent ar fi putut redistribui banii unor proiecte locale. Alexandru Uiuiu a încercat să propună Ministerului Culturii acest nou tip de abordare, însă fără succes.
Până una alta, ignorăm – de dragul artei – birocraţia actuală şi ne conformăm regulilor: suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect este de 70.000 lei iar înscrierile se fac online, accesând adresa http://www.afcn.ro.
Pictură, sculptură, grafică, arte decorative, foto-video şi cercetare în istoria artei, arhitectura şi design, activităţi muzeale, artele spectacolului, intervenţie culturală, patrimoniu cultural naţional sau educaţie culturală: iată doar câteva dintre domeniile pentru care se pot solicita fonduri nerambursabile până spre sfârşitul lunii mai.