Personalităţi ale vieţii culturale folclorice, cunoscuţi redactori de radio şi televiziune, concurenți talentați, recitaluri spectaculoase ale unor soliști de muzică populară și premii suficient de atractive – sunt doar câteva din ingredientele Festivalului național concurs „Pană de Păun” care se va desfășura la Bistrița, spre finalul lunii noiem
Ajuns la ediția cu numărul IX, Festivalul național „Pană de Păun” îşi propune, și în acest an, să descopere şi să promoveze noi talente în ceea ce priveşte interpretarea cântecului popular autentic, fiind organizat într-o zonă folclorică cunoscută pentru valoroasa zestre spirituală moştenită de la înaintaşi - zona Bistriţei şi Năsăudului, renumită prin numărul mare de interpreţi valoroşi ce reprezintă acest ţinut.
Festivalul se organizează sub formă de concurs de interpretare fiind invitaţi să participe tineri interpreţi vocali ai cântecului popular românesc din întreaga ţară care au vârsta cuprinsă între 16 – 30 de ani și care vor prezenta în concurs două cântece: un cântec fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec doinit) şi un cântec cu acompaniament muzical, asigurat de Orchestra Profesionistă Dor Românesc a Centrului Judeţean pentru Cultură.
Din fiecare judeţ pot participa maxim 2 interpreţi, judeţul gazdă rezervându-şi dreptul la mai mulţi concurenţi. Pentru cei din Bistriţa-Năsăud, preselecţia va avea loc în data de 19 noiembrie 2014 ora 10.00 la Centrul Județean pentru Cultură din Bistriţa, Str. G-ral Grigore Bălan, nr.11.
Cei interesaţi să participe vor trimite pe adresa: Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Str. G-ral Grigore Bălan, Nr. 11, Bistrița, Jud. B-N, prin poştă, sau prin Fax la nr. de telefon 0263-21.20.23, precum şi prin email la adresa: cjcbistrita@yahoo.com - fişa de înscriere avizată de instituţia ce o reprezintă (unde este cazul), care va deconta transportul concurentului, şi partiturile pentru cântecul cu acompaniament orchestral.
Toţi concurenţii care vor intra în concurs vor beneficia de cazare şi masă asigurate de organizatori.
Concursul începe pe 22 noiembrie, de la ora 18.00, cu spectacolul – concurs şi recitalurile unor interpreţi consacraţi, urmând ca pe 23 noiembrie, tot de la ora 18.00 – să se desfășoare Gala laureaţilor şi partea a II-a a recitalurilor.
Juriul Festivalului va fi format din personalităţi ale vieţii culturale, specialişti în folclor, cunoscuţi redactori de radio şi televiziune iar premiile se anunță suficient de atractive: Marele Premiu și trofeul festivalului - 800 lei şi un Clop cu păun, Premiul I - 600 lei, Premiul II – 500 lei, Premiul III – 400 lei, urmând ca juriul să acorde și premii speciale şi menţiuni în valoare de 200 lei.
Informaţii suplimentare se pot obţine zilnic între orele 09.00 – 16.00 la Centrul Judeţean pentru Cultură, telefon 0263-21.20.23 sau la nr. de telefon 0744.23.27.86.
Foto Arhivă