Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  257 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



80 de hectare de padure au impartit in doua tabere satul Feleac

29/09/2010 20:29:12 Alin CORDOS  
O parte sustine trecerea padurii la Ocolul Silvic Bistrita in timp ce cealalta doreste ca aceasta sa ramana in administrarea Ocolului Silvic Lechinta. Batalia pentru padure se da intre PSD si PDL, fapt ce ingreuneaza rezolvarea situatiei.

Povestea celor 71,43 de hectare de padure, este una incalcita, asa cum sunt toate cazurile de aplicare a legilor care prevad retrocedarea unor suprafete agricole sau de padure. Situatia este cu atat mai complicata, cu cat discutam de o suprafata de padure detinuta in composesorat (n.red. - forma de asociere in care proprietatile sunt administrate impreuna de persoane desemnate in urma votului majoritatii, fiecare membru pastrandu-si dreptul de proprietate asupra terenurilor). Suparati pe o parte din consatenii lor, oamenii din Feleac, comuna Nuseni, ne-au pus la dispozitie un document semnat de Gheorghe Gherman, Teodor Morar, Ioan Moldovan si Ioan Varga.

Inceputuri

Potrivit documentului, pe data de 29 ianuarie 2004 se constituie ad-hoc "Asociatia Composesoratului de padure Feleac - AS Feleac - cu sediul in localitatea Feleac, comuna Nuseni. Aceeasi sedinta a ales si un comitet de conducere format din 3 membri, in functia de presedinte fiind ales Ioan Marcan. Dupa ce asociatia si-a primit personalitatea juridica, cetatenii care au avut padure in composesorat sau mostenitorii acestora, au beneficiat de suprafetele de padure mostenite. La data de 31. 03. 2008, conform adresei nr. 262 a Comisiei Judetene de Fond Funciar, composesorilor de padure din Feleac li s-a recunoscut dreptul de proprietate (115 membri), suprafata validata fiind de 71,43 de hectare de padure, aceasta fiind in administrarea Ocolului Silvic Experimental Lechinta.
Problemele au inceput pe data de 15 iunie 2008, atunci cand presedintele composesoratului a decedat. Cateva luni mai tarziu va avea loc prima tentativa de reformare a asociatei, scopul principal fiind alegerea consiliului de adminstratie al composesoratului,"pentru ca ulterior sa se poata intra in posesia materialului lemnos corespunzator procentului de participare a fiecarui membru in parte".

Doua tabere, tot atatea directii

Conform documentului pus la dispozitie de satenii din Feleac, Adunarea generala extraordinara trebuia sa aiba loc pe data de 12 octombrie 2008. Cu aceasta ocazie a fost anuntat si primarul comunei Nuseni (n.red. - Ioan Muresan), unitate administrativ-teritorriala ce detine in composesorat 3,56 de hectare de padure: "in perioada 1-12 octombrie in cadrul satului s-au conturat doua tabere - una care sustine trecerea suprafetei de 71,43 de hectare la Ocolul Silvic Bistrita, in timp ce restul doreste in continuare ca aceeasi suprafata de padure sa ramana in administrarea Ocolului Silvic Lechinta".
Dupa cum era de asteptat, in dimineata zilei de 12 octombrie, membrii composesoratului "au fost anuntati telefonic ca din anumite motive, conducerea primariei Nuseni nu poate sa participe la adunarea genereala". Rezultatul nu a fost decat unul singur - din numarul celor 64 de localnici care au semnat convocatorul s-au prezentat la sedinta doar 39.

O padure pentru fiecare

Din acest moment (12 octombrie 2008), fiecare tabara va incerca "sa traga focul la propria oala", prima miscare fiind facuta de cei care vor ca padurea sa fie administrata de OS Bistrita. La sedinta cu pricina s-au prezentat 57 de membri ai composesoratului, acestia alegandu-si un nou presedinte, hotorand, totodata si trecerea la OS Bistrita a celor 71,43 de hectare de padure. Cealalta tabara a contestat in instanta deciziile luate pe data de 14 octombrie, contestatia fiind semnata de un numar de trei membri ai composesoratului de padure. De asemenea, tabara pro-Lechinta a convocat si ea o Adunare generala la care au luat parte 37 de sateni. Din cele spuse de cei din tabara pro-Lechinta, deciziile acestei adunari generale nu au fost contestate in instanta "la termen" de cei din tabara pro-Bistrita.

Instanta are ultimul cuvant

Fara doar si poate, instanta va avea ultimul cuvant, ea urmand sa se pronunte in aceasta cauza in sedinta publica programata pentru ziua de maine. Speta este judecata de Tribunalul Bistrita-Nasaud, deoarece procesul a fost mutat de la Beclean la Bistrita: "Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt cat se poate de clare, dar nu stim care este motivul pentru care nu s-a pronuntat instanta de judecata de la Beclean la data cand s-a angajat sa faca acest lucru, asta, in conditiile in care, cei pe care i-am contestat au incalcat statutul composesoratului de padure. Traim cu speranta ca justitia isi va face datoria, iar dreptatea si adevarul vor iesi intr-un final la iveala", se mai arata la finalul documentului semnat de Gheorghe Gherman, Teodor Morar, Ioan Moldovan si Ioan Varga.



6320 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro