În fiecare an, pe 8 noiembrie, credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îi cinstesc pe Sfinţii Mihail şi Gavriil dar şi pe îngerii care nu s-au despărţit de Dumnezeu şi care îi întăresc şi-i susţin pe oameni în a transfigura lumea. La mulţi ani tuturor celor care îşi serbează astăzi onomastica!
Sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil a fost iniţial o simplă aniversare anuală a sfinţirii unei biserici a Sfântului Arhanghel Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol şi abia mai târziu a devenit o sărbătoare comună a tuturor sfinţilor îngeri.
În limba ebraică, numele Sfântului Mihail s-ar traduce prin „puterea lui Dumnezeu”: Mihail este voievodul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli, care poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrăjmaşilor. Este cel care „strigă”: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi. Cel ce era lumină, iar acum s-a făcut întuneric. Căci cine este ca Dumnezeu?”...
Pe seama Sfântului Mihail se pune şi călăuzirea lui Lot şi a familiei acestuia la ieşirea din Sodoma, precum şi protecţia specială a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în lupta pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam şi îl eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.
Gavriil, în limba ebraică, înseamnă „bărbat-Dumnezeu” – numele său cuprinzând concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat şi că îşi va asuma firea omenească. Gavriil vesteşte Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana naşterea Maicii Domnului şi îi descoperă lui Zaharia naşterea Înaintemergătorului. Este primul care rosteşte numele lui Iisus, a dezvăluit celor trei magi taina întrupării iar pe Iosif, logodnicul Mariei, îl întăreşte ca să nu se îndoiască de nimic, călăuzind Sfânta Familie în Egipt şi aducând femeilor mironosiţe vestea Învierii Domnului.
Sursa & foto: CrestinOrtodox.ro