Tocmai din los Angeles o tânără îndrăgostită de ea tradițională românească a lansat o petiție pentru includerea acestuia în patrimoniul UNESCO. Până acum petiția fost semnată de peste 10.000 de oameni, 70 fiind din Bistrița-Năsăud.
Demersul pentru includerea iei românești în patrimoniul internațional a fost pornit tocmai de la românii care iubesc portul tradițional.
Inițiativa a adunat peste 10000 de semnături și aproape 1000 de comentarii, semnatari ai acesteia fiind români din Bruxelles, Dubai, Londra Dublin, Tokyo, Montreal și Paris.
În trecut costumele populare erau purtate la țară, evenimentele speciale însă acum lucrurile s-au schimbat și ia românească a ajuns pe cele mai mari scene de modă ale lumii. Este unică și specială, elenantă și tradițională în același timp.
Pentru a o proteja și pentru a beneficia de o recunoaștere internațională mii de români susțin introducerea acesteia în patrimoniul internațional UNESCO. Așa ia românească ar putea ajunge în cea mai spectaculoasă listă de protecție a obiectelor de patrimoniu.
Peste 10.000 de români au semnat deja petiția pentru ca ea să fie trecută în patrimoniul UNESCO și pusă la loc de cinste.
Ia românescă este la modă în întreaga lume și din puține dulapuri lipsește acum. Dovadă: de ziua iei, sute de români au îmbrăcat tradiționala cămașă.
Comisia Națională pentru Salvarea Patrimoniului Național a început demersurile încă din luna mai pentru includerea acesteia în patrimoniul UNESCO. Comisia vrea ca tehnica de țesut a iei să intre în patrimoniul protejat de întreaga lume iar procedurile pentru a realiza acest lucru vor dura însă până anul viitor.
Petiția online poate fi semnată AICI.
Etnologii care au studiat tradițiile iei spun că aceasta are și o valoare spirituală deosebită existând o legendă care zice că atunci când se țesea Maica Domnului vechea lucrătură.