Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  86 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



6 decembrie: Sfântul Nicolae păzeşte soarele de Diavol

06/12/2012 08:20:51 Ioana BRADEA  
Fiind protectorul copiilor (dar şi al tâlharilor, al corăbierilor şi al oştenilor), Sfântul Nicolae a rămas în memoria colectivă a poporului ca fiind primul moş darnic şi justiţiar care le face cadouri copiilor odată cu venirea iernii. De aici, ziua de 6 decembrie s-a ales şi cu denumirea de “Crăciunul copiilor”.

O vorbă din popor spune că “atunci când Moş Nicolae îşi scutură barba cea albă, afară va ninge negreşit”... Sfântul Nicolae este celebrat şi cunoscut pentru ajutorul oferit în cazul unor boli sau a unor lovituri. Este de mare ajutor şi pentru vite, cred bătrânii care pun, în această zi, crenguţe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până de Anul Nou: cu această ocazie era apreciat şi rodul livezilor.

În numeroase legendele Sfântul Nicolae apare ca un erou pe cal alb care păzeşte soarele de forţele malefice ale diavolului. Sfantul Ierarh Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor şi al călătorilor, al fetelor nemăritate şi al mireselor şi, în mod special, al copiilor mici.

Este cinstit pe 6 decembrie pentru că în această zi el i-a apărut în vis Împăratului Constantin cel Mare şi i-a cerut să-i ierte pe cei trei tineri nevinovaţi care urmau să fie omorâţi a doua zi.

Pentru că Sfântul Nicolae se bucură de un statut deosebit în credinţele populare româneşti – sărbătoarea lui este una complexă, a cărei sacralitate se prelungeşte până pe 7 decembrie, când se serbează “Ciuda Sfântului Niculae” – o zi în care nu se lucrează, se fac praznice pentru cei morţi de moarte năprasnică, cei care au murit înecaţi sau mâncaţi de lupi, dar şi pentru cei pierduţi fără urmă prin lume.

S-a pierdut în negura timpului de ce anume pe 7 decembrie se sărbătoreşte “Ciuda Sfântului Nicolae” iar generaţiile de astăzi nu mai ştiu cu exactitate ce legături ar putea avea sfântul în cauză cu sentimentele de ciudă, invidie sau duşmănie. „Era o zi când nu se lucra şi mai mult, femeile ţineau „post negru”, fără pâine şi apă. Aceste sărbători sunt prelungiri ale lui Sânmicori, acum uitate în satele noastre, dar prezente în trecut într-un areal mai larg, în sudul Ardealului” explică profesorul etnolog Marcel Lapteş, adăugând că sărbătoarea Sfântului Nicolae era un bun prilej din partea comunităţilor săteşti de a face comentarii despre vreme şi a stabili un „calendar meteorologic hibernal”: bătrânii credeau că iarna începe de Sfântul Nicolae şi că, dacă ninge acum, grâul anului viiitor va fi bogat.

Se credea, de asemenea, că dacă îngheaţă Mureşul după Sfântul Nicolae, iarna va fi lungă: „Ziua începe a creşte aşa cum sare cocoşul din târnaţ; noaptea-i mai mică ca în alte zile că „o ţâne Moşu” unde-i locu’ ei. De vezi multe ciori, în Ziua Moşului atunci iarna va fi geroasă; neaua, care stă pe pomi ne zice că vara cucuruzu’ va fi nalt şi cu ştiulete mare...

 

Sursa: crestinortodox.ro, rugaciuni.ro

2185 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro