Bistriţenii care au trecut ieri, în jurul prânzului, pe Bulevardul Decebal, au avut parte de o surpriză plăcută: în apropierea Pieţei Decebal elevii Colegiului Naţional „Livu Rebreanu” au dansat timp de cinci minute pentru a atrage atenţia asupra monumentelor Unesco şi asupra importanţei de a le proteja.
„Am organizat acest flashmob pentru a atrage atenţia asupra faptului că în Colegiul Liviu Rebreanu se derulează un proiect finanţat din fonduri europene, prin programul Erasmus+ referitor la moştenirea Unesco. Am vrut să încercăm să-i facem conştienţi pe bistriţeni cât sunt de importante aceste monumente şi că este esenţial să le conservăm...” a explicat profesoara Dalia Chira, membru în echipa de proiect.
La flashmob-ul organizat de elevii Colegiului Liviu Rebreanu a asistat şi directorul instituţiei, Constantin Rus, care i-a filmat şi fotografiat pe elevi, încântat – dar care a primit şi o mulţime de urări de ziua sa onomastică.
Nici trecătorii nu au rămas indiferenţi şi au asistat pentru câteva minute la dansul optimist şi vesel al elevilor îmbrăcaţi în tricouri special realizate pentru acest proiect - câştigat anul trecut de Colegiul National „Liviu Rebreanu” din Bistrița care se va finaliza în august 2016. Proiectul reuneşte parteneri din Portugalia (Agrupamento de Escolas Dr. Mario Sacramento, Aveiro), Turcia (Hasan Sadoglu Kiz Teknik ve Meslek Lisesi, Istanbul), Grecia (Ekto Gymnasio Herakliou, Creta), Croația (Turisticko ugostiteljska skola Split), Italia (Istituto Istruzione Superiore Castelnovo ne Monti) și Cehia (Zakladni skola Ostrava, Nadrazni 117, p.o, Ostrava).
„Principalul rezultat intelectual al acestui proiect îl reprezintă elaborarea și conceperea unei curricule care va fi propusă pe viitor ca opțional pe temele patrimoniului Unesco și pentru care vom face lobby să fie acceptat la nivel național” explica anul trecut pentru Bistrițeanul.ro Alina Gîmbuță, coordonatorul proiectului care presupune şi aplicarea unor metode și materiale didactice inovatoare - cum este și lucrul cu hărțile interactive, o noutate pentru sistemul de învățământ românesc și bistrițean, dar și jocuri foarte atractive cu scop didactic.