În prezența conducerii Consiliului Județean, astăzi a avut loc semnarea contractului de asistență tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire în proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru Bistrița-Năsăud.
În baza documentațiilor care vor fi făcute cu 5 milioane de euro aproape toată populația din Bistrița-Năsăud va beneficia de apă și canalizare.
Nu mai puțin de 40 de firme, asociate în opt grupuri, au participat la licitația lansată de Consiliul Județean pentru contractul de asistență tehnică pentru apa și canalizarea din Bistrița-Năsăud.
În cele din urmă, după decizia CNSC-ului, contractul a fost câștigat de Asocierea SC TPF CPproject SRL – Compania de Consultanță și Asistență Tehnică (CCAT) – Getinsa-Payma SRL.
Astăzi, în sala de ședințe a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud s-a semnat între conducerea regiei de Aquabis și asocierea celor trei firme, contractul de finanțare susținut din fonduri europene, în valoare de 22 milioane de lei adică 5 milioane de euro. Durata contractului este de 70 de luni, timp în care grupul de firme va elabora documentațiile tehnice pentru ca 98 la sută din populația județului să aibă apă potabilă, va pregăti documentația pentru accesarea fondurilor necesare execuției acestor lucrări și va urmări și modul în care se vor executa lucrările.
La finalul implementării Masterplanului de apă și canalizare faza 2, în anul 2020, 98% din populația județului va avea acces la rețele de apă curentă și 75% din populația județului va avea acces la rețele de canalizare.
„În prima etapă, care va dura 10 luni, se vor întocmi studiile și documentațiile, cu prezența în teren, ridicări topo, reevaluarea tuturor necesităților și scrierea cererii de finanțare. În acest contract avem din acest moment asistență tehnică de la început și până la final. Finalizarea implementării etapei a doua a Masterplanului de Apă va rezolva definitiv problema foarte complicată, pe care o avem acum, mai ales în zona de câmpie, cu apa. Peste 98 % din populația județului va avea acces la apă. Nu vom mai putea discuta de lipsa apei nicăieri în Bistrița-Năsăud, rămân doar cătune care sunt departe de sat, acolo vor trebui găsite alte surse independente pentru a le asigura oamenilor apa. În plus, 60 la sută din populație va avea acces la rețelele de canalizare. De ce atâta?! Așa cum v-am mai spus, există niște condiționalități de la Comisia Europeană care finanțează acest masterplan: nu se finanțează aglomerări mai mici de 2000 de persoane", a declarat președintele CJ, Radu Moldovan.
Valoarea estimată a lucrărilor care înseamnă realizarea a 804 km rețele de distribuție și aducțiune apă și 269 km rețele de canalizare, este estimată la 636.817.583 lei fără TVA (aproximativ 145 milioane de euro).