Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  142 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



40 de mucenici, 40 de pahare de rachiu…

09/03/2014 10:22:27 Ioana BRADEA  
Pe 9 martie, când Biserica Ortodoxă îi sărbătoreste pe cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, la sate se scotea plugul la arat. Se zice că dacă azi plouă, va ploua şi de Paşti. Femeile coceau azi 40 de "sfinţişori" ("mucenici") reminiscenţe ale idolilor neolitici ai fertilităţii, bărbaţii aveau de băut 40 de pahare de rachiu.

Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman Licinius. Prin anul 320, aflând despre credinţa lor, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor dar pentru că au refuzat, cei 40 de soldaţi au fost întemniţaţi timp de 8 zile, bătuţi cu pietre şi ademeniţi cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat şi a ieşit din lac, dar a murit pe loc. În acea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoşi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor şi au fost lăsaţi acolo să-şi dea sufletele. Rămăşiţele lor au fost arse, iar cenuşa aruncată în lac.

În tradiţia populară se considera că în ziua de 9 martie, sfinţii mucenici se adună pentru a participa la un sobor de dezgheţare a pământului şi de slobozire a căldurii, ei bătând cu ciomegele în pământul îngheţat. Această practică a fost preluată de sătenii din comunităţile bucovinene care băteau cu bâtele în pământ zicând “Intră frig şi ieşi căldură, / Să ne fie vreme bună / Pentru plug şi arătură”.

Dacă tună astăzi, se spune că vara va fi prielnică tuturor culturilor iar dacă îngheaţă cu o noapte înainte, toamna va fi lungă iar ştiuleţii de porumb vor urui precum rotile de la caruta in trecere peste pamantul inghetat.

Odată cu instalarea comunismului, multe dintre obiceiurile practicate la sate au dispărut din calendarul sătenilor, în special după ce aratul a început să fie executat cu tractorul pe pământul devenit proprietate colectivă.

Se mai păstrează azi, pe alocuri, obiceiul ca femeile să coacă pe 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfinţişori" sau "mucenici" – reminiscenţe ale idolilor neolitici ai fertilităţii. Bărbaţii aveau de băut câte 40 sau 44 de pahare de rachiu.

"Sfinţişorii" erau făcuţi din aluat dospit, având forma antropomorfă a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. După ce erau scoşi din cuptor, mucenicii erau unşi cu miere şi presăraţi cu nucă măcinată, după care erau împărţiţi, pentru sufletul morţilor, mai ales copiilor din vecini.

După ce, în februarie (luna lui Faur), plugul era trecut prin foc de fierarul (faurul) satului, era reparat, curăţat şi purificat iar între plugari se încheiau înţelegeri pentru întovărăşire la arat, în dimineaţa zilei de 9 martie plugul era scos în faţa casei în mod festiv. Era momentul care deschidea, practic, ciclul sărbătorilor de primăvară.

În unele sate era obiceiul ca în această zi toate plugurile din sat să fie adunate pe islazul sătesc unde, în faţa mulţimii adunate, era chemat preotul care făcea o slujbă de sfinţire a apei şi de stropire a fiecărui plug în parte, după care plugarii se îndreptau către ogorul propriu pentru marcarea brazdei de început.

 

Sursa & foto: CrestinOrtodox.ro

4149 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro