Seară de pomină în comuna Budești! Peste 300 de localnici s-au adunat aseară, la biserica din localitate, unde, după o scurtă slujbă, s-au prins într-o horă uriașă, chiar în fața bisericii. Apoi oamenii au pornit, cu torțe aprinse în mâini, spre căminul cultural din localitate, unde s-a dat startul celei de-a doua ediții a Balului Însuraților.
Primarul comunei Budești, Vasile Codrea, a vrut ca ziua de 24 ianuarie 2015 să rămână în memoria localnicilor ca o zi specială, și totodată, să constituie începutul unei tradiții noi în comuna pe care o conduce.
După o slujbă de câteva minute care a avut loc aseară, în biserica din satul Budești, cei peste 300 de participanți au ieșit în fața lăcașului de cult și, după ce directorul școlii din localitate le-a dat câteva repere istorice asupra însemnătății zilei de 24 ianuarie, ziua Micii Uniri, toți cei prezenți s-au prins în Hora Unirii.
Alături de localnicii din Budești au fost prezenți și senatorul Ioan Deneș și deputatul Daniel Suciu alături de primarul din orașul Beclean, Nicolae Moldovan. După ce oamenii au jucat Hora Unirii pentru a marca Ziua Unirii, s-au încolonat, au primit torțe aprinse și au pornit pe jos spre căminul cultural din localitate unde a debutat a doua ediție a balului însuraților.
Pe drumul de la biserică și până la căminul cultural localnicii au cântat cântece patriotice pentru a marca așa cum se cuvine ziua de 24 ianuarie.
Balul însuraților a fost deschis de ansamblul de dansuri populare din comună, unul dintre cele mai vechi ansambluri de dansuri din județ, cu o tradiție de peste 40 de ani. Dansatorii, majoritatea trecuți bine de 60 de ani, și-au pus cu mândrie costumele populare, și-au luat pantofii vechi în picioare și cizmele și s-au pus pe dansat. Nu au dat atenție durerilor de oase care le-au cam dat de furcă o dată ce au urcat pe scenă. Au răbdat eroic pentru a le arăta celor mai tineri cât e de frumos costumul popular și jocul tradițional Românesc.
Cel mai mare regret al localnicilor, cu excepția câtorva bătrâni, a fost că în această zi, de o însemnătate deosebită pentru România, puțini au fost cei care au avut posibilitatea să se îmbrace în costume populare pentru că nu au...
Oamenii s-au declarat impresionați de ideea primarului și vor ca și anul următor tradiția începută anul acesta să continue. Primarul Vasile Codrea speră ca în anii următor numărul celor care vin la biserică în seara zilei de 24 ianuarie îmbrăcați în costume populare, tradiționale românești, să fie din ce în ce mai mare.