“Duhul Sfânt se va pogorî peste tine şi puterea Celui Prea Înalt te va umbri. De aceea, Sfântul care se va naşte din tine va fi chemat Fiul lui Dumnezeu” i-a spus Arhanghelul Gavriil Fecioarei Maria, (pre)vestindu-i naşterea lui Iisus. Astăzi nu avem voie să ne certăm cu nimeni şi nici să ieşim din casă flămânzi sau fără bani...
Buna Vestire (Ziua Cucului sau Blagoveşteniile, cum este cunoscută sărbătoarea în popor) celebrează, practic, începutul mântuirii creştinilor, fiind prima sărbătoare închinată Fecioarei Maria care, acceptând cu seninătate vestea Arhanghelului Gavriil, face posibilă naşterea lui Iisus Christos.
În fiecare an, pe 25 martie, bunicii noştri obişnuiau să facă un foc mare în ogradă, ca să se încălzească îngerii. Lângă foc se puneau, conform tradiţiei, pâine, apă şi sare pentru ca îngerii să mănânce şi să bea, după care, spre prânz, femeile dădeau mai departe aceste alimente, drept pomană, ca să aibă parte de spor şi sănătate în gospodărie.
În această zi nimeni nu trebuie să caute gâlceavă sau motive de ceartă! Cine se ceartă pe 25 martie păcătuieşte cumplit şi va avea necazuri tot anul, deci încercaţi să fiţi înţelegători şi să-i iertaţi, măcar de Buna Vestire, pe toţi cei din jur. Faceţi tot posibilul să nu ieşiţi din casă fără bani sau cu maţele chiorăind de foame iar dacă auziţi cucul cântând, faceţi bine şi aruncaţi un bănuţ în direcţia păsării, pentru că asta vă aduce noroc tot anul.
Fetele sau băieţii care vor să-şi întemeieze o familie pot încerca să afle când anume se vor căsători, ascultând cu atenţie cântecul cucului: fiecare tril de cuc echivalează cu un an. Femeile care vor să aibă copii ţin post negru, beau agheasmă şi se roagă Maicii Domnului pentru ca praznicul Bunei Vestiri să facă minuni în familia lor.
Tradiţia mai spune că nu avem voie să punem mâna pe ouă şi nici să punem ouă sub cloşte în această zi, pentru că puii vor ieşi strâmbi şi urâţi. În satele in Transilvania, femeile pregătesc de cu seară o oală cu jar, tămâie şi clopoţei. Cine se trezeşte primul, dimineaţa, pune tămâie peste jar şi înconjoară casa de trei ori, apoi afumă vitele şi pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. În felul acesta se alungă din preajmă toate duhurile rele şi toate bolile din gospodărie.
Suntem în cea de-a doua săptămână din Postul Paştelui, dar azi este dezlegare la peşte, aşa că, dacă vreţi să fiţi sprinteni şi sănătoşi tot anul – nu ezitaţi să consumaţi un păstrăv sau un crap.
Se mai spune că aşa cum va fi vremea de Bună Vestire, aşa va fi şi de Paşti iar dacă frunzele au apucat să înverzească, vom avea parte de un an îmbelşugat.
Sursă şi foto: crestinortodox.ro, rugaciuni.ro, superstitii.ro