Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud a intervenit la mii de cazuri în primul semestru al anului 2017. Pentru 136 de bistrițeni a fost nevoie de manevre de resuscitare, 23 răspunzând pozitiv. Numărul este în creștere.
Bistrițenii au devenit mai rapizi în cazuri extreme și sună la timp la Ambulanță când există persoane în stop cardio-respirator. Tocmai de aceea, multe dintre victimele unor accidente au putut fi salvate de către echipajele medicale.
Din raportul pe primul semestru al Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud reiese că pe un număr de 136 de persoane care au suferit un stop cardio-respirator au fost instituite manevre de resuscitare, dintre care 23 și-au reluat pe loc funcțiile vitale. Asta înseamnă că aceste persoane au putut fi salvate pentru că s-a acționat în timp util.
Deși durata medie de derulare a solicitărilor a crescut cu 2,6 minute față de anul trecut, ajungând la 79 de minute și 10 secunde, această creștere se datorează timpului de intervenție în mediul rural, care a crescut de la 17 minute și 43 de secunde la 18 minute si 47 de secunde.
În mediul urban se observă o tendință de scădere a timpului de așteptare, astfel că ambulanțele au ajuns la pacienți în 5 minute și 18 secunde - în medie, mai puțin cu 38 de secunde față de primul semestru din 2016.
Ana Șerban