Aproape un milion de lei are de recuperat Casa de Pensii de la bătrânii care au încasat ilegal indemnizații, o parte însemnată din acest debit fiind cauzat de cei peste 200 de bătrâni care au primit indemnizații de refugiați deși nu aveau acest drept. De zece ani de zile procesul cu falșii refugiați nu e gata, iar banii nu se pot recupera.
„Casa de Pensii Bistrița-Năsăud a declanșat în acest an procedura de executare silită sau a continuat procedurile începute anii anteriori pentru un număr de 220 de debitori, persoane fizice, pentru o sumă de 954.560 de lei”, explică directorul adjunct al Casei de Pensii Bistrița-Năsăud, Teodor Chiciudean.
Din această sumă o parte însemnată o reprezintă debitele pe care Casa de Pensii le are de încasat de la cei peste 200 de falși refugiați, din comunele Miceștii de Câmpie și Chiochiș, care au primit în perioada 2004-2006 pensii de refugiați, după ce ar fi prezentat acte false instituției.
Deși cercetarea penală e finalizată de ani buni, în 2008 cei peste 200 de bătrâni cercetați penal fiind scoși de sub urmărirea penală, procesele civile încă nu sunt gata, prin urmare Casa de Pensii nu-și poate recupera sumele de la bătrânii respectivi.
„Procesele nu sunt încă gata. Nu avem nici o rezoluție, așa că nu putem să îi executăm silit pe cei care au încasat ilegal aceste drepturi. Mulți dintre ei de altfel au și decedat pe parcursul procesului proceselor, așa că este cu atât mai greu să recuperăm sumele, iar din acest motiv termenele de judecată se tot întind și procesele nu se mai termină”, spune Teodor Chiciudean.
Conform procurorului șef adjunct, Angela Sîngeorzan, purtătorul de cuvânt al Parchetului de la lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, numai în cazul bătrânilor din comuna Chiochiș, au existat 193 de persoane cercetate penal, iar în 2008, după doi ani de cercetări, procurorii au decis scoaterea de sub urmărire penală a bătrânilor, faptele lor nefiind considerate periculoase pentru societate.
Totuși bătrânii au fost amendați cu sume cuprinse între 100 și 1.000 de lei, în funcție de valoarea indemnizațiilor încasate, existând chiar indemnizații de 166.000 de lei pe care bătrânii au reușit să le primească ilegal de la Casa de Pensii în baza unor acte false.
La acea vreme, prejudiciul creat de cei 193 de bătrâni Casei de Pensii ajungea la valoarea de 1.177.880 de lei, însă între timp, o parte din suma respectivă s-a prescris, așa că, cu fiecare lună ce trece, șansele ca instituția să își recupereze paguba scad semnificativ.
După ce bătrânii au fost scoși de sub urmărirea penală și amendați, procurorii au decis că trebuie anulate toate actele false care au stat la baza primirii drepturilor respective și așa au fost începute două procese pentru anularea actelor, procese care de mai bine de cinci ani de zile nu au încă o rezoluție definitivă.
Între timp, numărul bătrânilor care au beneficiat de aceste pensii s-a înjumătățit, iar procesele continuă greoi, Casa de Pensii solicitând ca debitele să fie preluate de moștenitorii falșilor refugiații.