Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  43 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



21 noiembrie: Sărbătoarea Luminii – o zi magică în tradiţia românească!

21/11/2013 08:40:16 Ioana BRADEA  
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului comemorează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana. Este considerată o zi magică în satele româneşti în care azi se dă de pomană “lumină de veci”: se spune că lumânarea aprinsă azi de sufletul morţilor sau al celor vii, nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului comemorează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana. Spre surprinderea tuturor, arhiereul Zaharia a făcut un lucru uimitor pentru cei care asistau la miraculosul eveniment: a dus-o pe Fecioara Maria în cea mai sfântă cameră din Templu, numită Sfânta Sfintelor – unde numai arhiereul avea permisiunea să intre o singură dată pe an.

Fecioara Maria a stat în Templu, timp de 12 ani, alături de alte fecioare, de văduve şi de preoţi, rugându-se şi citind Sfânta scriptură, până când Arhanghelul Gavriil i-a adus vestea că ea îl va naşte pe Iisus, fiul lui Dumnezeu. După ce a plecat de la Templu, Maria s-a logodit cu Iosif – cel care avea să fie protectorul ei şi martorul miracolului naşterii pruncului Iisus.

În traditia populara, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută şi sub numele de Sărbătoarea Luminii – în popor fiind numită şi Ovidenia sau Vovidenia (de la rusescul “văvedenie” care înseamnă „intrare”). În lumea satului românesc este considerată o zi magică – ziua în care începe iarna...

Ţăranii spun că în noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacără albastră iar cerurile se deschid şi, ca în ziua de Crăciun, cei aleşi pot auzi animalele vorbind cu glas omenesc.

Fiind o sărbătoare a luminii, “ce sparge întunericul iernii şi al morţii”, există tradiţia de a petrece această noapte cu lumină şi cu focuri aprinse: se cercetează cerul cu luare-aminte pentru a afla ce ascunde viitorul, iar femeile dau de pomană azi “lumină de veci”. Se spune că lumânarea din această zi, dată de sufletul morţilor, mai ales pentru cei morţi fără lumânare, dar şi pentru cei vii, nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă.

În special ciobanii au grijă să nu lucreze în această zi pentru ca lupul cel şchiop să nu dea iama prin turmă şi ca să nu fie sluţiţi, în caz de nesocotinţă, să nu cumva să li se dea pedeapsa de a ajunge pociţi de vreun picior sau şchiopi.

Şi, pentru că sărbătoarea Sfântului Andrei se apropie, femeile încep să ungă cu usturoi locurile de trecere (prag, ferestre, cuptor), pentru că zilele care urmează, potrivit credinţelor populare, ar fi zile în care “fermecătoresele încep să vrăjească”.

Ovidenia, împreună cu Filipii de Toamnă, Noaptea Strigoilor, Sântandrei şi Sânnicoară (Moş Nicolae) sunt sărbătorile care preced Crăciunul, reprezentând, în tradiţia populară, ritualul de înnoire a timpului - susţin etnologii.

 

Sursa & foto: jurnalul.ro, crestinOrtodox.ro

2284 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro