Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  203 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



21 mai: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

21/05/2013 08:15:32 Ioana BRADEA  
Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte astăzi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena. Acestui împărat îi datorăm atitudinea indulgentă faţă de creştini şi interzicerea unor pedepse precum răstignirea, zdrobirea picioarelor sau arderea cu fierul înroşit. În perioada lui, în cadrul sinodului de la Niceea s-a stabilit Crezul.

Constantin cel Mare s-a născut în oraşul Naissus (Nis, Serbia) în jurul anului 274, devenind suveranul întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxentius şi a lui Licinius.

Potrivit unor mărturii, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui cu inscripţia: „In hoc signo vinces” (Prin acest semn vei birui). Noaptea, în vis, i s-a arătat Hristos, cerându-i să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaţilor. Dând ascultare poruncii, Constantin a ieşit biruitor în lupta cu Maxentius onorând această victorie pe Arcul de Triumf (monumentul Romei) pe care au fost sculptate cuvintele „quod instinctu divinitatis mentis” („prin inspiraţie divină”).

A rămas în istorie ca fiind autorul Edictului de la Milano (313), prin care creştinismul ajunge să fie recunoscut de stat. (Va deveni însă religie de stat câţiva zeci de ani mai târziu, în timpul lui Teodosie cel Mare). După edictul din 313, împăratul scuteşte Biserica de impozite, îi acordă dreptul de a primi donaţii şi le dă episcopilor dreptul să judece pe cei ce nu doreau să fie judecaţi după legile statului.

Tot Constantin este cel care înlătură din legile penale pedepsele contrare spiritului creştinismului, precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roşu). Împăratul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (în 325), unde după îndelungi dezbateri, s-a adoptat formula că Fiul lui Dumnezeu este de o fiinţă cu Tatăl şi deci, din veci cu El.

Tot cu acel prilej au fost alcătuite şi primele 7 articole ale Simbolului de credinţă (Crezul), a fost fixată data Paştilor (prima duminică după luna plină, după echinocţiul de primăvară) au fost stabilite 20 de canoane referitoare la disciplina bisericească.

Sfântul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de către episcopul Eusebiu de Nicomidia şi a murit la scurt timp (în 337) în Nicomidia, fiind înmormântat în biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, ctitorită chiar de el.

Împărăteasa Elena, mama lui Constantin s-a născut în provincia Bitinia, a fost căsătorită cu generalul roman Constantin Chlorus care, în anul 293, la îndemnul împăratului Diocleţian, a divorţat de Elena. Fără a se mai recăsători vreodată, Elena a trăit departe de atenţia publică, dar aproape de fiul său.

Ei i se atribuie descoperirea crucii pe care a fost răstignit Hristos pe dealul Golgotei. Potrivit tradiţiei, în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci cu care a fost atins un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins de Crucea Domnului. Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a înălţat-o în faţa mulţimii, ziua de 14 septembrie devenind, de atunci, sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci în calendarul creştin.

Împărăteasa Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte locaşuri.

 

Sursa: crestinortodox.ro

Foto: ziare.com, descoperă.ro

2582 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro