Proiectanții de la firma Uital Grup Bistrița au la dispoziție maxim 5 luni să elaboreze documentația necesară construirii unui imobil nou pentru Grădinița nr. 2 de pe strada Bălcescu. Aceasta a fost închisă în urmă cu 5 ani deoarece prezenta un risc major pentru sănătatea și siguranța copiilor.
După ani de zile de promisiuni, anul 2015 aduce, în sfârșit, un proiect tehnic pentru construirea grădiniței nr. 2 de pe strada Nicolae Bălcescu.
Primăria Bistrița a pus la bătaie pentru faza de proiectare o sumă de 78.941 lei iar licitația a fost adjudecată de o firmă din Bistrița - Uital Grup care va trebui să finalizeze toate actele tehnico-economice necesare realizării investiţiei în maxim 5 luni de zile de la date semnării contractului.
Clădirea în care a funcționat în 1980 și până în 2009 grădinița nr. 2 este construită în anii `30 și a avut inițial destinația de locuință, apoi a fost etajată și transformată în grădiniță cu program prelungit.
„Clădirea cu regim de înălțime P + M este într-o stare tehnică complet necorespunzătoare. Aceasta rezultă și din expertiza tehnică efectuată în 2005 de către dr. ing. Ioan G. POP în care se arată că imobilul prezintă degradări mari ale elementelor structurale și nestructurale și că nu îndeplinește cerințele pentru a fi utilizată în continuare cu destinația grădiniță și propune, fie demolarea clădirii și construirea uneia noi, fie reabilitarea în totalitate a clădirii cu măsuri de consolidare” explică municipalitatea.
Chiar dacă încă din 2005 se știa că acest imobil nu este sigur pentru copii și dascăli, municipalitatea a lăsat în continuare micuții în acea clădire. În 2009, după ce la grădinița din Viișoara a căzut tavanul cu puțin timp înainte ca copiii să intre în clase, inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcții au început o serie de verificări și au interzis desfășurarea oricărei activități în imobilul de pe Bălcescu.
De cinci ani grădinița s-a mutat în clădirea Liceului Tehnologic Grigore Moisil de pe str. Rodnei și într-un final municipalitatea s-a gândit să țină cont de recomandările specialiștilor și să demoleze actualul imobil, în locul lui urmând să fie proiectat unul nou.
„Grădinița va fi concepută cu program normal, cu posibilităţi de desfășurare a activităților specifice copiilor preșcolari, la standarde europene. Capacitatea acesteia va fi de 200 copii organizați în 10 grupe a câte 20 copii fiecare. Regimul de înălțime maxim: D+P+2E" cere Primăria Bistrița firmei de proiectare.