În judeţ există localităţi în care s-au înscris doar 3 copii în clasa pregătitoare, cum este cazul Şcolii Generale din Ciceu Mihăieşti sau a Şcolii Generale din Milaş. În Runcu Salvei există doar 4 copii care vor începe clasa pregătitoare din toamnă, la Braniştea 7 iar la Miceştii de Câmpie 8.
„Nu avem de ales, în aceste situaţii se va face învăţământ simultan: copiii din clasa pregătitoarenvor învăţa alături de cei din clasa I” a explicat Camelia Tabără, inspectorul şcolar general pentru Bistriţeanul.ro.
Pentru cei mai mici dintre şcolari, Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţie un adevărat „trusou” constând în jocuri cu jetoane şi cartonaşe, jocuri de asociere cauză-efect care să dezvolte gândirea logică şi vocabularul, jocuri de comportament corect, puzzle-uri cu poveşti, litere, cuvinte, silabe sau jocuri cu beţişoare lungi şi scurte.
Clasele pregătitoare vor fi dotate şi cu panouri de plută, şevalet, foarfece, saltele de gimnastică, mingi de diferite mărimi şi dimensiuni, hărţi ale României, Europei şi ale lumii, globuri pământeşti, calendare, termometre, tăbliţe magnetice sau şabloane pentru trasat litere şi cifre.
Materialele vor fi livrate către şcolile din Bistriţa-Năsăud în perioada 5-12 septembrie, şi tot atunci se va afla şi numărul exact de copii care intră în clasa pregătitoare, a precizat inspectorul de specialitate Smaranda Florean, care se ocupă de această situaţie.
Şcoala Generală Nr 1 din Bistriţa se poate „lăuda” cu cel mai mare număr de copii înscrişi în clasa pregătitoare – 106, urmată de Şcoala Generală „Ştefan cel Mare” cu 84 de copii înscrişi, Şcoala Generală „Avram Iancu” – 82 de înscrişi şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” cu 81. Numărul real al copiilor înscrişi e posibil să fie mai mare, pentru că unii s-au înscris şi mai târziu, depăşind perioada oficială a înscrierilor.
Foto Arhivă.