"Am reuşit să dăm un certificat de urbanism în care să fie prinsă centura pentru ca mătuşa Europă să ne dea cadou 174 de milioane de euro", a declarat primarul într-o conferinţă de presă. Creţu speră că după ce în ultimii trei ani acest proiect a fost contestat în toate modurile posibile va reuşi să obţină finanţare pentru a-l realiza.
"Varianta ocolitoare a municipiului Bistriţa este prinsă în Masterplanul Ministerului Transporturilor, urmând să se facă proiectarea şi să fie realizată de Ministerul Transporturilor, de cel care va fi ministru. Noi consider că ne-am făcut treaba aici. După lupte seculare care au durat vreo trei ani am reuşit să dăm un document de urbanism în care să fie prinsă centura ca să ne facă cadou mătuşa Europă 174 de milioane de euro. Desigur că cei care se opun acestei variante îşi continuă demersurile, e dreptul lor garantat de Constituţie şi de statutul nostru de ţară europeană, dar şi dreptul şi responsabilităţile noastre ne fac să acţionăm pentru realizarea acestui obiectiv de însemnătate extraordinară pentru municipiul Bistriţa", a declarat primarul într-o conferinţă de presă.
Varianta ocolitoare a Bistriţei, pe traseul 2 Sud, ar trebui să aibă conform proiectului o lungime de 14,5 kilometri şi ar urma să treacă pe lângă râul Bistriţa şi prin zona Pădurii Codrişor.
Acest traseu a fost extrem de contestat mai ales de către ecologiştii care se opun total defrişărilor şi distrugerii spaţiilor verzi din zona Codrişor.