Femeile din judeţ, cu vârsta cuprinsă între 25-64 de ani, au posibilitatea să se testeze gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin! Programul a debutat ieri, iar primul pas care trebuie să-l facă este să se prezinte la medicul de familie. Bistriţa-Năsăud se numără printre puţinele judeţe în care se pot face aceste teste gratuit!
Ministerul Sănătăţii a elaborat Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, gratuit, în 10 judeţe din ţară, printre care se numără şi Bistriţa-Năsăud. Programul a debutat la începutul acestei luni şi se va desfăşura pe parcursul a cinci ani.
În Bistriţa-Năsăud acest program se derulează sub coordonarea Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud. Conform dr. Corina Ernst, medic primar din cadrul instituţiei, pe parcursul celor cinci ani, cât se desfăşoară programul, pot fi testate gratuit aproximativ 17.000 de femei care au vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani.
Cele care sunt interesate să se testeze gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, şi care nu au diagnostic confirmat de această boală, trebuie să se prezinte la medicul de familie. Aici vor primi consiliere şi se va stabili dacă se încadrează în program. Medicul de familie îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise.
Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz, la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.
În Bistriţa-Năsăud, Direcţia de Sănătate Publică a încheiat contrate cu 115 de medici de familie. „În judeţ, au fost încheiate contrate cu 115 cabinete ale medicilor de familie. Primul pas pe care trebuie să-l facă femeile, pentru a se testa gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, este că trebuie să se prezinte la medicul de familie. După ce doctorul îi va spune că poate fi inclusă în acest program, şi după ce vor fi completate toate actele necesare, femeii i se va spune ce trebuie să facă în continuare, şi anume la ce laboratoare trebuie să meargă pentru a i se preleva toate probele necesare”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro, dr. Corina Ernst, medic primar din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.
Fiecare medic de familie are la rândul lui încheiate contrate cu alte unităţi spitaliceşti unde se pot preleva toate probele necesare pentru efectuarea acestor analize. Bistriţa-Năsăud se numără printre singurele judeţe în care sunt înscrise, în cadrul acestui program, două unităţi: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud şi Clinica Sanovil. Astfel că, pacienta va trebui să se prezinte la una dintre cele două spitale, numele lui fiind menţionat de către medicul de familie. După ce vor fi prelevate probele, acestea vor fi trimise la laboratoarele de specialitate.
Dr. Corina Ernst a ţinut să precizeze că în zonele în care femeilor le este le este mai grea deplasarea la medic sau la un laborator, va ajunge o unitate medico-mobilă pentru ca toate femeile să poate fi testate gratuit. Aceasta a mai adăugat că „important de menţionat este faptul că pot fi testare gratuit, pentru depistarea cancerului de col uterin, şi femeile care nu beneficează de asigurare de sănătate”.
Costul pentru efectuarea tuturor analizelor necesare, se ridică la suma de 100 de lei/pacientă, costuri suportate de Ministerul Sănătăţii. Scopul demarării acestui program este de a fi prevenit şi combătut cancerului de col uterin.