Personalul de la Serviciul Judetean de Ambulanta Bistrita-Nasaud au oferit anul trecut 1765 de servicii medicale pe care le-au acordat bistritenilor la domiciliu. Insa, in viitor bistritenii se vor putea deplasa la un centru de permanenta unde un medic de familie va fi de garda atat pe timpul noptii cat si in week-end.
La aceasta data bistritenii care se imbolnavesc dupa ce s-a incheiat programul medicilor de familie sau in weekend, nu le ramane altceva de facut decat sa apeleze serviciul de urgenta 112 sau sa mearga la cea mai apropiata unitate spitaliceasca.
In urma cu aproximativ patru ani pe raza judetului au fost infiintate patru centre de permanenta, insa, pe motiv ca nu s-a mai primit finantare pentru ca aceasta sa poata functiona si ca medicii de familie nu au fost platiti pe masura, centrele si-au incetat activitatea.
Totusi, conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta a infiintat o linie de garda – Asistenta Medicala la Domiciliu care functioneaza noaptea si in week-end si este deservita atat de medicii de la ambulanta cat si de medicii de familie.
In judet exista trei masini care sunt folosite pentru ca medicii de familie sau personalul de la ambulanta sa se poata deplasa la domiciliul bistritenilor care au nevoie de ingrijiri medicale.
Numai anul trecut personalul care deserveste aceasta linie de garda (AMD) au efectuat 1765 de consultatii medicale la domiciliu.
Zilele trecute a fost votat de catre guvernanti un proiect prin care se doreste infiintarea unor centre de permanenta care sa functioneze zilnic intre orele 15:00 - 8:00 si in weekend non-stop. In acest centru va fi tot timpul cate un medic de familie care va acorda asistenta medicala bistritenilor care se imbolnavesc.
Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, vrea ca romanii sa primeasca asistenta medicala non-stop si sa se reduca numarul apelurilor catre serviciul de urgenta 112.
“Ceea ce dorim prin acest lucru, este un acces mai rapid, la orice ora si in orice zona, a pacientilor la asistenta primara si o scadere a presiunii pe sistemul de urgenta si pe spitalele de urgenta, pentru ca, practic, in aceste 17 judete unde nu exista niciun centru de permanenta(n.r. printre care si Bistrita-Nasaud), pacientii apeleaza in mod cert, imediat, la 112 sau la spitalul de urgenta, chiar si in situatii in care ar putea apela la un asemenea centru de permanenta” a declarat in sedinta de Guvern, zilele trecute, ministrul sanatatii, Attila Cseke.