S-au jucat de-a poezia și creația lierară, au cunoscut un scriitor bistrițean, au dansat, au pictat și au jucat tenis de masă. 16 elevi din Germania au petrecut sâmbătă seară câteva ore minunate la Palatul Copiilor din Bistrița care și-a deschis porțile special pentru oaspeții nemți de la Centrul comunitar pentru tineret din Allmenhausen, Turingia
Un schimb de experiență deosebit de fructuos se derulează – de aproape 6 ani – între elevii germani ai landului german Turingia coordonați de Mathias Kopka și elevi ai județului Bistrița-Năsăud (copii din centre de plasament, olimpici sau copii propuşi de Forumul Democrat German) care se bucură de vizite reciproce și noi experiențe educativ-distractive.
Ieri seară a fost rândul elevilor nemți să descopere cum se desfășoară activitățile la Palatul Copiilor care și-a deschis porțile și le-a făcut o demonstrație demnă de toată lauda.
Ei au participat la o întâlnire cu scriitorul bistrițean Olimpiu Nușfelean, invitat de clubul de creație și jurnalism al Palatului Copiilor, au ascultat un micro-recital poetic cu versuri în română și engleză, dar au avut ocazia să și creeze: tinerii creatori ai Palatului le-au prezentat Proiectul Comenius în care au fost implicați în acest an (Alice în Euroland) și au contribuit la etapa „Prietenia europeană”, scriind fiecare dintre ei câte un gând despre prietenia europeană pe o palmă decupată din carton. Aceste gânduri au devenit, în final, un micro-poem care va completa rezultatele proiectului Comenius Multilateral „Să unim Europa printr-un fir muzical” coordonat de Iulia Istrate și care reprezintă un parteneriat între instituţii din Spania, Germania, Turcia, Portugalia, Polonia şi România (prin Palatul Copiilor Bistriţa).
De la clubul de creație literară-teatru-jurnalism au participat Alexandra Andrecuţ, Ioana Ilinca Moldovan, Oana Vrânceanu şi Melania Năşcuţiu (moderatoare), Simina Bălan şi Ştefana Dumbrăvean (recitatoare), cuvântul de bun venit fiind adresat de fraţii Teodor şi Mihnea Encean, asistenți Antonius şi Antonia Chiciudean și Beatrice Imbroaie.
Sever Şuteu, directorul Palatului Copiilor Bistriţa, i-a condus apoi pe elevii nemți în celelalte cluburi ale Palatului oferindu-le posibilitatea de a dansa (alături de coregrafa Zina Morar), de a inspecta clubul de agrobiologie cooordonat de profesorul Sever Suteu și ucenicul Andrei Angyalosi, de a participa la clubul de chimie aplicată și a picta câteva obiecte modelate în ceramică (coordonat de profesoara Maria Găină), dar și de a face câteva mișcări la clubul de tenis de masă al profesorului Călin Deac.
Tinerii nemți vor sta în Bistrița-Năsăud până în 18 august, timp în care vor descoperi toate frumusețile acestei regiuni, acumulând noi experiențe și informații.