Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a aniversat ieri cei 155 de ani de la nașterea marelui scriitor rus Anton Pavlovici Cehov, printr-o întâlnire cu elevi de la Palatul Copiilor Bistrița, coordonați de profesoara Silvia-Ionela Nușfelean, fiind prezenți, cu acest prilej, și cititori și oameni de cultură bistrițeni.
Întâlnirea iubitorilor de Cehov a fost găzduită de Casa Memorială Andrei Mureșanu, filială a Bibliotecii Județene, și s-a derulat sub genericul “Cehov și sufletul rus”.
Pentru început, bibliotecara Angela Costin a prezentat date exhaustive legate de viața și opera lui Cehov, subliniind implicarea scriitorului în viața socială, prin lăudabile gesturi de ajutorare a semenilor.
David Dorian, bibliograf, a vorbit apoi auditoriului despre opera cehoviană, insistând asupra dramaturgiei, piesele marelui dramaturg aflându-se într-o surprinzătoare actualitate, fiind jucate și astăzi pe marile scene ale lumii.
S-a proiectat piesa de teatru “Unchiul Vanea”, după care au urmat dezbateri legate de mesajul pe care piesa îl transmite posterității.
Profesoara Silvia-Ionela Nușfelean a explicat tinerilor prezenți dificultatea receptării acestui tip de mesaj ce exaltă sensibilitatea sufletească a unei umanități aflate în căutarea sensurilor existenței.
Scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene, le-a vorbit celor prezenți despre marii clasici ai literaturii ruse, despre literatura rusă contemporană, aflată într-un nemeritat con de umbră. A lăudat inițiativa aniversării lui Cehov, îndemnându-i pe elevi la lectură, la cunoașterea acestei mari literaturi.
În continuare, teologul Ioan Sabin Mureșan a analizat volumul “Povestiri ortodoxe”, structurat pe dimensiunea creștină a lui Cehov.
Copiii de la Palat au citit pasaje semnificative din cartea amintită iar întâlnirea a oferit repere de înțelegere și recepatare a unui scriitor de mare adâncime. Tinerii cititori, adolescenți în plină formare, au luat contact cu mesajul înalt spiritual al operei cehoviene, cu dimensiunea abisală a sufletului rus marcat de credință.