Chiar dacă vremea în weekend a fost extrem de capricioasă, 15 voluntari de la grupul de iniţiativă pentru promovarea zonei Valea Feldrişelului
în parteneriat cu Asociaţia G.A.L. “RURALIS” pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistriţa – Şieu – Someş au ecologizat zona Ilva Mică - Feldrişel.
Am cutreierat multe locuri, însă această zonă este una specială pentru mine şi deosebit de frumoasă (o să vă convingeţi din poze)...Pentru acest proiect am cerut şi sprijinul primăriei pentru oferirea unei mașini de transport gunoaie, cât şi pentru sponsorizarea unor consumabile (mănuși, saci, cordeline).
Voluntarii se pot înscrie pe pagina evenimentului...ofer spațiu de campare (cu cortul) pentru voluntarii veniţi din alte zone, la căsuţa de pe valea Feldrişelului începând cu ziua de vineri până duminică...seara, la un foc de tabără putem să cinstim natura şi să ne bucurăm de ea. Mulţumesc tuturor celor care iubiţi natura”. Anca NECHITI iniţiator eveniment.
Acestra este ecoul zilei de 13.04.2013:
“Un mare BRAVO pentru toţi cei 15 voluntari, care am participat la evenimentul de ieri...pe o vreme ploioasă, pe rîpe de pădure, înecați în mii de pampers (am fost toţi la un pas de icter), cu oboseala la limita epuizării cei 15 am reuşit o performanţă pe care nu cred că mulţi au reuşit-o...Împreună am strâns în 5 ore 300 de saci de gunoaie...dintre care 80% erau deşeuri de pampers (gelul şi plasticul din care este format acest produs constituie o bombă ecologică pentru pânza freatică, pentru apele în care acestea se scurg). Nu înţeleg nici în acest moment de ce populaţia şi autorităţile nu fac nimic ....
***300 de saci înseamnă cu 16 saci mai mult per voluntar decât este media anuală la o acțiune de ecologizare, când se strâng 4 saci per voluntar...Ne pare rău că nu am reușit să coborâm mai mult spre Ilva aşa cum ne propusesem iniţial, însă zona împădurită de unde a început acţiunea ne-a depăşi toate imaginaţiile. Prietenul meu, Cristian ŢETCU de la Lets Do It Bistriţa-Năsăud mi-a mărturisit că în toţi anii de ecologizare la care a participat nu a văzut un aşa dezastru ecologic.
Am reușit o performanţă foarte mare, iar la sfârşitul acţiunii soarele a ieşit pentru a ne mulţumi ... şi a strălucit în rest toată ziua ... pentru noi a fost de ajuns ... Am cunosc nişte oameni frumoşi, mi-am făcut prieteni noi, care cu siguranţă vor rămâne pentru totdeauna în inima mea. Vă mulţumesc din suflet ... şi nu vrem să ne oprim aici ...
Un lucru însă mi-a rămas amar în suflet ... nici un locuitor al comunei Ilva-Mică sau Feldru nu a fost prezent la acțiune ... Au participat însă 4 foşti locuitori ai comunei Ilva-Mică, care nu mai trăiesc de mulţi ani aici (Ada Dan, Nelu Petric, Betty Petric, Alin Uiuiu) ... ei nu au uitat de unde au plecat şi cât de dragă le-a rămas această zonă deosebită ... asta ne spune mult despre nepăsarea noastră şi cât de mult ne merităm drumul acesta negru care se întrevede la orizont ... Au venit oameni din Slobozia, Tîrgu Mureș, Bistrița, Botoșani, Cluj, Focşani, Sângeorz-Băi pentru a le arăta că le pasă...de puţine ori mi-a fost dat să văd oameni aşa dedicaţi...Am demonstrat odată-n plus că numărul contează mai puţin atunci când eşti pasionat de ceva.
Acum așteptăm ridicarea gunoaielor aşa cum ni s-a promis de către primăriile din Feldru şi din Ilva-Mică...
Încă o dată un mare BRAVO pentru toţi aceşti voluntari,care în cele mai neprietenoase condiţii au reuşit o performanţă demnă de toată admiraţia. VĂ MULŢUMESC TUTUROR”.
Anca NECHITI, iniţiator eveniment.
Surse (foto): pagina facebook - Vinovaţii fărăr vină BN, H20 Kilometrul albastru, Ruralis.