Bistritenii sunt nemultumiti de firmele care distribuie servicii de televiziune prin cablu, internet, telefonie fixa sau mobila. Acestia reclama ca atunci cand au defectiuni, angajatii firmei furnizoare nu se deplaseaza rapid la fata locului. O alta nemultumire este legata de faptul ca li se emit facturi chiar daca au incetat contractul.
Reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, impreuna cu cei de la Prefectura Bistrita-Nasaud, au sustinut zilele trecute o dezbatere publica cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturile Consumatorilor.
Evenimentul s-a desfasurat in sala mare de sedinte a Prefecturii Bistrita-Nasaud. In cadrul acestei dezbateri publice, reprezentantii CJPC BN au prezentat un raport, de pe anul 2010, referitor la bistritenii nemultumiti de firmele care distribuie servicii de televiziune prin cablu, internet, telefonie fixa sau mobila.
Numai anul trecut, pragul CJPC BN a fost trecut de 128 de bistriteni care au depus reclamatii impotriva firmelor furnizoare de astfel de servicii. Conform reprezentantilor CJPC, o parte dintre bistritenii nemultumiti au reclamat faptul ca au aparut defectiuni in timpul furnizarii serviciilor, iar deplasarea la fata locului a personalului insarcinat cu remedierea deficientelor s-a facut cu intarziere.
Majoritatea defectiunilor au aparut in special la internet, unde au fost inregistrate numeroase intreruperi si viteza redusa de accesare, dar si privind calitatea emisiei prin cablu unde bistritenii reclama imagine necorespunzatoare pe diferite canale de televiziune.
Alti bistriteni s-au plans comisarilor ca au intocmit toate actele necesare pentru a-si rezilia contractele de furnizare de servicii, iar angajatii firmelor nu le-au inregistrat si le-au emis facturi in continuare.
Exista firme de telefonie fixa sau mobila care apeleaza telefonic consumatorul si il intreaba daca doreste sa-i fie prelungit contractul, punandu-i la dispozitie alte oferte. Dupa o luna, cetateanul constata ca pe langa faptul ca i-a fost prelungit contractul trebuie sa scoata si mai multi bani din buzunar.
Acesta a fost un alt motiv pentru care bistritenii au depus reclamatii la sediul CJPC. Reprezentantii CJPC au mai afirmat zilele trecute, in cadrul dezbaterii publice, ca “unele companii din acest domeniu de activitate, mai ales cele care se afla intr-o perioada de extindere a retelelor si de incheiere de contracte cu consumatorii, intarzie achizitionarea si instalarea la domiciliul acestora a unor echipamente, ca de exemplu telefoane fixe, modem-uri, decodoare si a altor echipamente necesare furnizarii serviciilor. La fel firmele prestatoare de servicii recurg pe parcursul derularii contractelor incheiate cu consumatorii la o marire a tarifelor sau la introducerea unor taxe suplimentare ca aceea cu denumirea de “taxa de mentenanta”, bazandu-se pe o clauza din contracte potrivit careia tarifele pot fi modificate in functie de evolutia ulterioara a pietei”.
Din acest motiv o companie a fost amendata succesiv de comisarii CJPC cu amenzi de 30.000 lei, respectiv 60.000 lei pentru cresterea nejustificata a tarifului la furnizarea serviciului TV cablu.
In primele doua luni ale acestui an, au mai fost depuse inca 15 reclamatii de catre bistritenii nemultumiti de astfel de servicii.