Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  279 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



14 septembrie, zi de post și rugăciune adâncă. Astăzi se înalță din nou Sfânta Cruce...!

14/09/2014 08:44:43 Ioana BRADEA  
Umplută de puterea Trupului răstignit al lui Hristos, Crucea este arma de care nu se despart credincioșii niciodată. Prin Cruce se revarsă și se slăvește iubirea lui Dumnezeu față de oameni” credea părintele Dumitru Stăniloae. Șerpii se încolăcesc azi şi produc o “piatră nestemată”, care vindecă toate bolile, cred superstițioșii...

...Umplută de puterea Trupului răstignit al lui Hristos, Crucea e mijlocul prin care preotul sfințește toate obiectele și actele Sfintei Liturghii, binecuvântează pe credincioși și toate ale lor. Nimic nu face preotul fără Cruce. Nici el, nici credincioșii, nu încep și nu încheie vreo rugăciune fără Cruce. Crucea e arma de care nu se desparte preotul niciodată și nici credinciosul în relația lui cu Dumnezeu.

Prin Cruce se revarsă și se slăvește iubirea lui Dumnezeu față de oameni, prin ea se revarsă toate bunătățile Lui asupra lumii.

Dumnezeul nostru este Dumnezeul Crucii, pentru că este Dumnezeul iubirii, al milei și al darniciei Lui față de noi. La aceasta ne gândim când vedem Crucea, când ne însemnăm cu ea, când suntem binecuvantați prin ea, când ne închinăm ei...” spunea Părintele profesor Dumitru Stăniloae, la un moment dat, cu gândul la sărbătorea de astăzi – când creștinii ortodocşi, romano şi greco-catolici prăznuiesc Înălţarea Sfintei Cruci, rememorând două evenimente deosebite: aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim - Biserica Sfintei Cruci.

Este o zi de rugăciune și post aspru, fără mâncare de dulce, pentru că aminteşte de patimile şi moartea lui Hristos.

Credința populară asociază Ziua Crucii cu sfârşitul verii şi începutul toamnei: în această zi se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primavara următoare.

În lumea satelor există credinţa că şerpii, înainte de a se retrage, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o mărgică numită “piatra nestemată”, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor.

De Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac (micşunele, mătrăgună, năvalnic) și se duc, împreună cu buchetele de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele sfinţite se păstrează în casă, la icoane, fiind folosite la nevoie în vindecarea unor boli sau la farmecele de dragoste.

Superstițioșii de demult ai satelor au lansat și ipoteza că în această zi florile se plâng una alteia pentru că se usucă şi mor iar cele care înfloresc după această zi (cum este și brânduşa de toamnă) sunt socotite flori ale morţilor.

Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele şi în special de trăsnete.

 

Sursa: crestinortodox.ro, superstitii.ro

3756 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro