Lucrările de reabilitare a Pieței Mici sunt aproape finalizate. În ultima lună a anului trecut în Piața Mică au fost înlocuiți o parte dintre copacii tăiați cu arbori noi, tineri, de Ginkgo Biloba, toți fiind masculi – anunță primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.
Piața Mică a fost pavată cu piatră naturală din Munții Rodopi din Bulgaria de care primarul a afalat de puțină vreme. „Este un cuarțit care face culorile acestea frumoase, pământii, piatra e adusă din Munții Rodopiei din Bulgaria. Am vrut să nu fie altfel zona acesta, nu gri, să fie frumos...” a povestit Ovidiu Crețu.
Municipalitatea susține că teii care înconjoară piața mică nu vor fi tăiați însă ceilalți copaci care au fost în interiorul pieței au fost înlocuiți cu arbori noi, de Ginkgo Biloba, astfel, singurul copac de acest fel din Parcul Municipal nemaifiind singurul din oraș. „Sunt numai masculi copacii pe care i-am cumpărat și plantat în Piața Mică deoarece femelele de Ginkgo Biloba fac un fel de fructe, asemănătoare cu corcodușele care în afară de faptul că ar păta pavajul au un miros îngrozitor” ne-a povestit primarul.
Arborele de Ginkgo Biloba este cea mai bătrână specie de copac pe care o cunoaște omenirea și este descris ca “fosila vie” deoarece este ultimul supraviețuitor al familiei sale. El “trăiește” până la 1000 de ani iar frunzele sale sunt folosite ca hrană și medicament de peste 4000 de ani – anunță garbo.ro.
Istoria spune că din cele mai străvechi timpuri, copacii Ginkgo Biloba erau plantați în grădinile templelor chinezești și japoneze, lângă altarele de rugăciune, fiind venerați pentru frumusețea lor dar și pentru protecția pe care o ofereau împotriva incendiilor.
Piaţa Mică se află în faza de finalizare a lucrărilor de reabilitare a infrastructurii, fiind inclusă în proiectul de Regenerare Urbană a Centrului Istoric Bistriţa, Axa turistică 1,2,3. Valoarea acestuia este de 10 milioane de euro şi el urmăreşte să redea funcţionalitatea pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric pentru valorificarea patrimoniului cultural. Vor fi construite trei axe turistice – Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor.
Piața Mică va fi un spațiu pietonal, existând o îmbinare armonioasă între spaţiul pavat cu piatră naturală şi spaţiul verde cu gazon de iarbă şi plantaţii de arbori ornamentali. Piața Mică va avea o fântână arteziană cu o extindere de luciu de apă care vrea să facă trimitere la pârâul care traversa piaţa în perioada medievală.
În zona centrală a pieței se va amplasa o statuie din bronz ce-l va reprezenta pe fierarul Georg Pfaffenbruder care în anul 1602, în timpul atacului trupelor conduse de generalul Basta, a apărat eroic oraşul Bistriţa.
În plus, piaţa va avea un sistem de iluminat ambiental aerian pe stâlpi model istoric şi la nivelul pavimentului. Mobilierul urban va fi întregit cu panouri informative, inserţii din piatră şi bronz, ceas stradal, cişmea, o machetă cu harta oraşului din perioada medievală, precum şi bănci pentru relaxare.