Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  176 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



12 arbori de Ginkgo Biloba au fost plantați în Piața Mică

04/01/2015 11:29:13 Raluca NECHITI  
Lucrările de reabilitare a Pieței Mici sunt aproape finalizate. În ultima lună a anului trecut în Piața Mică au fost înlocuiți o parte dintre copacii tăiați cu arbori noi, tineri, de Ginkgo Biloba, toți fiind masculi – anunță primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.

Piața Mică a fost pavată cu piatră naturală din Munții Rodopi din Bulgaria de care primarul a afalat de puțină vreme. „Este un cuarțit care face culorile acestea frumoase, pământii, piatra e adusă din Munții Rodopiei din Bulgaria. Am vrut să nu fie altfel zona acesta, nu gri, să fie frumos...” a povestit Ovidiu Crețu.

Municipalitatea susține că teii care înconjoară piața mică nu vor fi tăiați însă ceilalți copaci care au fost în interiorul pieței au fost înlocuiți cu arbori noi, de Ginkgo Biloba, astfel, singurul copac de acest fel din Parcul Municipal nemaifiind singurul din oraș. „Sunt numai masculi copacii pe care i-am cumpărat și plantat în Piața Mică deoarece femelele de Ginkgo Biloba fac un fel de fructe, asemănătoare cu corcodușele care în afară de faptul că ar păta pavajul au un miros îngrozitor” ne-a povestit primarul.

Arborele de Ginkgo Biloba este cea mai bătrână specie de copac pe care o cunoaște omenirea și este descris ca “fosila vie” deoarece este ultimul supraviețuitor al familiei sale. El “trăiește” până la 1000 de ani iar frunzele sale sunt folosite ca hrană și medicament de peste 4000 de ani – anunță garbo.ro.

Istoria spune că din cele mai străvechi timpuri, copacii Ginkgo Biloba erau plantați în grădinile templelor chinezești și japoneze, lângă altarele de rugăciune, fiind venerați pentru frumusețea lor dar și pentru protecția pe care o ofereau împotriva incendiilor.

Piaţa Mică se află în faza de finalizare a lucrărilor de reabilitare a infrastructurii, fiind inclusă în proiectul de Regenerare Urbană a Centrului Istoric Bistriţa, Axa turistică 1,2,3. Valoarea acestuia este de 10 milioane de euro şi el urmăreşte să redea funcţionalitatea pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric pentru valorificarea patrimoniului cultural. Vor fi construite trei axe turistice – Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor.

Piața Mică va fi un spațiu pietonal, existând o îmbinare armonioasă între spaţiul pavat cu piatră naturală şi spaţiul verde cu gazon de iarbă şi plantaţii de arbori ornamentali. Piața Mică va avea o fântână arteziană cu o extindere de luciu de apă care vrea să facă trimitere la pârâul care traversa piaţa în perioada medievală.

În zona centrală a pieței se va amplasa o statuie din bronz ce-l va reprezenta pe fierarul Georg Pfaffenbruder care în anul 1602, în timpul atacului trupelor conduse de generalul Basta, a apărat eroic oraşul Bistriţa.

În plus, piaţa va avea un sistem de iluminat ambiental aerian pe stâlpi model istoric şi la nivelul pavimentului. Mobilierul urban va fi întregit cu panouri informative, inserţii din piatră şi bronz, ceas stradal, cişmea, o machetă cu harta oraşului din perioada medievală, precum şi bănci pentru relaxare.

3893 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro