Pe 11 noiembrie este prăznuit Sfântul mucenic Mina, protectorul celor păgubiţi. Dar este şi Ziua Tâlharilor, serbată atât de tâlhari cât şi de cei tâlhăriţi. Azi se pot desfăşura practici cu caracter magic. Este vorba de magia întoarcerilor, a faptelor hoţilor, a lucrurilor furate – dar şi de magia dragostei pentru întoarcerea inimilor ursiţilor.
În această zi, femeile duc la biserică lumânări pe care le lipesc de sfeşnice invers: cu capătul care se aprinde de obicei în jos – ca să se întoarcă răul spre casa voitorilor de rău, întocmai cum au întors ele lumânarea.
Fetele mari sau cele care iubesc cu patimă pe cineva duc şi ele astfel de lumânări pe care le întorc invers şi le aprind ca să se întoarcă spre ele inimile celor doriţi.
În popor există credinţa cî orice lucru pierdut poate fi găsit şi recuperat cu ajutorul unor rugăciuni sincere adresate Sfântului Mucenic Mina – socotit protectorul celor păgubiţi – care s-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor, trăind în timpul împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian. Rămâne orfan pe când era copil, ajunge în armata imperială însă, în februarie 303, când Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, Mina a părăsit armata şi s-a retras în deşert, dedicându-se vieţii ascetice.
Sursa: superstiţii.ro, crestinortodox.ro