In luna ianuarie reprezentanti ai ministerului Culturii si ai Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural au facut o verificare a monumentelor istorice din judet, in urma careia s-au propuns 11 monumente pentru reabilitare si introducerea lor in circuitul turistic judetean.
In prima luna a anului 2011, monumentele istorice din judet au fost vizitate si verificate de reprezentanti ai ministerului Culturii si ai Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Bistrita-Nasaud.
In urma vizitelor efectuate, s-a ajuns la concluzia ca 11 din cele peste 700 de monumente din judet au nevoie de o interventie rapida. Astfel, cu bani de la Ministerul Culturii, se doreste ca monumentele sa fie reabilitate si integrate in circuitul turistic al judetului.
Ascunsa intr-o padure, cetatea lui Petru Rares, sau mai bine zis ruinele ramase, au atras atentia ministerului. Astfel, cetatea de la Ciceu Mihaiesti, care dateaza din 1294 este acoperita acum de strat vegetal, ramanand din ea doar cateva ziduri.
Daca ministerul va aloca bani pentru acest monument, s-ar dori ridicarea zidurilor pana la o anumita inaltime astfel incat sa se poata contura partial fosta cetate.
“Daca zidurile vor fi inaltate, se va contura putin forma unei cetati si astfel vom putea introduce cladirea intr-un circuit turistic. Cetatea lui Petru Rares este una dintre putinele monumente istorice ale judetului nostru, pur bistritene”, a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Bistrita Nasaud, Alexandru Uiuiu.
Castelele care au apartinut familiei Teleki, de la Posmus si de la Comlod, vor fi si ele reabilitate si valorificate turistic. Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a alocat din bugetul propriu 1.885.000 de lei pentru studiile necesare pentru reabilitare.
Mai multe case din Bistrita, care dateaza din secolele XVII si XVIII, printre care si Casa cu Lei si o casa din Complexul Sugalete au atras si ele atentia autoritatilor. De reabilitarea Casei cu Lei de pe strada Titulescu este interesata si municipalitatea. Starea avansata de degradare in care se afla toate aceste case le-au facut sa intre pe lista top-monumente pentru reabilitare.
Grupul Scolar Agricol din Beclean, care a fost Castelul Bethlen, va intra si el in reabilitare. Acesta se afla intr-o stare de degradare avansata datorita igrasiei si fisurilor din pereti.
Scoala Generala Mihai Eminescu din Nasaud, fost internat al Scolii Normale si primaria comunei Matei, care functioneaza in cladirea care in secolul XVIII era Castelul Haller, vor fi si ele reabilitate si valorificate turistic.
In cele din urma, se pare ca visul primarului din Cosbuc, Niculaie Anghel, de a vedea podul de lemn reabilitat, ar putea fi realizat. Podul Graniceresc din lemn de peste raul Salauta a atins inima autoritatilor si se vor aloca bani pentru intarirea structurii de rezistenta.