Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  75 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



11 dintre tezaurele judetului pot fi admirate in noua sectie de arheologie a Muzeului

27/05/2010 19:12:04 Raluca NECHITI  
De astazi, bistritenii pot vizita noua sectie de Arheologie - Istorie a Muzeului Judetean. In cele sase sali sunt expuse peste 11.000 de piese printre care se regasesc si 11 dintre tezaurele judetului.

Dupa aproape patru ani in care sectia de Arheologie - Istorie a Complexului Muzeal a fost inchisa, astazi a fost inaugurata oficial noua expozitie gazduita de cele sase sali. Seful sectiei, Corneliu Gaiu, spune ca in cele sase sali (care au 400 de metri patrati) pot fi admirate peste 11.000 de exponate din cele 40.000 pe care le are la aceasta ora sectia. Exista expuse obiecte care dateaza de mai bine de 35.000 de ani (i.HR.) si pana in a doua jumatate a secolului XIX, gasite pe teritoriul judetului.

Fiecare sala are o alta tema si o alte poveste. Au fost astfel amenajate sala preistorica, sala din perioada dacica, romana, sala din perioada barbara si doua sali in care se regasesc obiecte din evul mediu, inclusiv 11 din tezaurele judetului. Poate fi admirat aici atat cel mai vechi tezaur - descoperit la Sieu Odorhei, cat si cel mai nou, intrat in posesia muzeului (cel de la Sopteriu ). Cel mai mare tezaur monetar care poate fi admirat de bistriteni are peste 10.000 de piese si dateaza din epoca feudala. El a fost gasit la Sarata.

La deschiderea expozitiei permanente care va putea fi de acum incolo vazuta in sectia de Arheologie a Muzeului au fost prezenti alaturi de noul director al Complexului Muzeal, Silvius Chis, si de seful sectiei - Corneliu Gaiu, si fostul director al Muzeului, Gheorge Marinescu. El a recunoscut, cu emotie, ca este pentru a doua oara cand munceste pentru o astfel de expozitie, precedenta fiind deschisa in 1987. "Muzeul are nevoie de aceeasi sustinere financiara ca si pana acum. Am rugamintea, ca aceasta unitate care depoziteaza valori sa ramana in atentia celor care pot sa sustina financiar aceasta activitate. Exponatele de aici sunt dovada unui patrimoniu exceptional", a precizat Gheorghe Marinescu, o parte din obiectele expuse fiind gasite si conservate chiar de el.

Noul director al Complexului Muzeal, Silvius Chis, spera ca prin deschiderea sectiei de arheologie si istorie sa creasca gradul de atractivitate al institutiei, mai ales ca a avut numeroase solicitari din partea profesorilor de istorie din judet care isi doresc sa sustina "ore active" chiar in salile pline cu istoria judetului.

Corneliu Gaiu a explicat celor prezenti la vernisajul de astazi ca in acest an se implinesc 50 de ani de la infiintarea muzeului. "E un an de bilant. In 1950, prin Hotarare de Guvern se infiinteaza la Bistrita primul muzeu"...

Muzeul este deschis zilnic (cu exceptia zilei de luni) intre orele 9 - 17 (pe timp de iarna) si 10 -18 (pe timpul verii). Pentru elevi si studenti pretul unui bilet este de un leu, iar pentru adulti de patru lei.

2345 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro