De astazi, bistritenii pot vizita noua sectie de Arheologie - Istorie a Muzeului Judetean. In cele sase sali sunt expuse peste 11.000 de piese printre care se regasesc si 11 dintre tezaurele judetului.
Dupa aproape patru ani in care sectia de Arheologie - Istorie a Complexului Muzeal a fost inchisa, astazi a fost inaugurata oficial noua expozitie gazduita de cele sase sali. Seful sectiei, Corneliu Gaiu, spune ca in cele sase sali (care au 400 de metri patrati) pot fi admirate peste 11.000 de exponate din cele 40.000 pe care le are la aceasta ora sectia. Exista expuse obiecte care dateaza de mai bine de 35.000 de ani (i.HR.) si pana in a doua jumatate a secolului XIX, gasite pe teritoriul judetului.
Fiecare sala are o alta tema si o alte poveste. Au fost astfel amenajate sala preistorica, sala din perioada dacica, romana, sala din perioada barbara si doua sali in care se regasesc obiecte din evul mediu, inclusiv 11 din tezaurele judetului. Poate fi admirat aici atat cel mai vechi tezaur - descoperit la Sieu Odorhei, cat si cel mai nou, intrat in posesia muzeului (cel de la Sopteriu ). Cel mai mare tezaur monetar care poate fi admirat de bistriteni are peste 10.000 de piese si dateaza din epoca feudala. El a fost gasit la Sarata.
La deschiderea expozitiei permanente care va putea fi de acum incolo vazuta in sectia de Arheologie a Muzeului au fost prezenti alaturi de noul director al Complexului Muzeal, Silvius Chis, si de seful sectiei - Corneliu Gaiu, si fostul director al Muzeului, Gheorge Marinescu. El a recunoscut, cu emotie, ca este pentru a doua oara cand munceste pentru o astfel de expozitie, precedenta fiind deschisa in 1987. "Muzeul are nevoie de aceeasi sustinere financiara ca si pana acum. Am rugamintea, ca aceasta unitate care depoziteaza valori sa ramana in atentia celor care pot sa sustina financiar aceasta activitate. Exponatele de aici sunt dovada unui patrimoniu exceptional", a precizat Gheorghe Marinescu, o parte din obiectele expuse fiind gasite si conservate chiar de el.
Noul director al Complexului Muzeal, Silvius Chis, spera ca prin deschiderea sectiei de arheologie si istorie sa creasca gradul de atractivitate al institutiei, mai ales ca a avut numeroase solicitari din partea profesorilor de istorie din judet care isi doresc sa sustina "ore active" chiar in salile pline cu istoria judetului.
Corneliu Gaiu a explicat celor prezenti la vernisajul de astazi ca in acest an se implinesc 50 de ani de la infiintarea muzeului. "E un an de bilant. In 1950, prin Hotarare de Guvern se infiinteaza la Bistrita primul muzeu"...
Muzeul este deschis zilnic (cu exceptia zilei de luni) intre orele 9 - 17 (pe timp de iarna) si 10 -18 (pe timpul verii). Pentru elevi si studenti pretul unui bilet este de un leu, iar pentru adulti de patru lei.