Peste o suta de bistriteni care au depus la Agentia pentru Protectia Mediului cereri de finantare nerambursabila pentru schimbarea sistemelor traditionale de incalzire si de apa calda au primit aprobare si isi vor primi banii pentru investitia pe care o vor face.
Programul "Casa Verde" prin care statul finantiaza achizitia de sisteme alternative de incalzire pentru persoanele fizice a atras peste o suta de bistriteni care si-au depus documentatia necesara pentru a primi fondurile nerambursabile necesare pentru inlocuirea sistemelor de incalzire si apa calda.
Din 1 iulie si pana in 30 august, la APM BN au fost depuse si trimise pentru a fi analizate 122 de astfel de cereri. Dintre acestea 107 au fost aprobate, iar restul de 15 au fost respinse pe motiv ca documentatia nu era completa.
Fiecare persoana care primeste aprobare pentru proiectul depus isi va primi banii investiti de la stat odata ce va finaliza lucrarea. Banii vor fi virati intr-un cont la banca pe care il va deschide investitorul.
Pentru investitia in panouri de incalzire solare si in centrale termice se primesc 6000 de lei, iar pentru pompele de caldura suma ajunge la 8000 de lei.
Ana Maria Stoica, consilier superior la APM BN, a declarat pentru Bistriteanul.ro ca “au fost depuse 122 de cereri, atat din mediu urban cat si din mediul rural si 107 au fost aprobate, restul de 15 fiind respinse pe motiv ca documentatia nu era completa. Cei ai caror cereri de finantare au fost respinse pot face contestatie in termen de 10 zile. In judetul Bistrita-Nasaud, pentru proiectul “Casa Verde” a fost alocata suma de 1.581.214 lei. Bistritenii care primesc aprobari pentru acest proiect au termen un an de zile sa isi finalizeze lucrarile, iar odata ce acestia vor termina inlocuirea instalatiei vechi de incalzire si de apa trebuie sa depuna la APM BN documentatia pentru decontarea cheltuielilor”.
Pentru a beneficia de programul "Casa Verde", doritorii trebuie sa pregateasca urmatoarea documentatie: cerere de finantare nerambursabila, declaratie pe propria raspundere a solicitantului, copie dupa actul de identitate, extras de carte funciara care sa ateste dreptul de proprietate/coproprietate asupra imobilului in care se va realize proiectul, certificate de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local, adeverinta privind existenta contului bancar al solicitantului finantarii si un plic alb.
“Mai asteptam si alte cereri de finantare din partea bistritenilor care doresc sa-si inlocuiasca vechile metode de incalzire cu unele noi si ecologice. Proiectul Casa Verde este disponibil tuturor persoanelor fizice care doresc sa aiba parte de aceasta finantare si APM BN trimite spre analiza la Bucuresti, toate cererile depuse, indiferent despre cine este vorba” a mai precizat Ana Maria Stoica.