O aventură de două zile, cu o mocăniţă veche de 100 de ani, degustări de vin şi mâncare la ceaun este propunerea celor de la Asociaţia „Mocăniţa Transilvaniei” pentru acest sfârşit de săptămână. VEZI programul complet al manifestărilor organizate cu ocazia sărbătoririi centenarului Mocăniţei Transilvaniei:
“Mocăniţa îi trenul ăla fain cu abur de merge pe linie îngustă şi împlineşte un secol anu’ ăsta. În tinereţe mergea zvelt de la Târgu Mureş la Lechinţa, acuma încă ne mai arată frumuseţile câmpiei şi dealurile sălbatice între Teaca şi Râciu”, scrie pe site-ul Asociaţiei „Mocăniţa Transilvaniei”.
Pentru că mocăniţa împlineşte 100 de ani cei de la asociaţie vor să marcheze aşa cum se cuvine acest eveniment şi au pregătit o plimbare de vis, plină de momente deosebite pentru cei care vor să sărbătorească alături de ei centenarul Mocăniţei.
„În gară la Teaca ne vedem şi de acolo plecăm cu trenul în natură, tocmai la Valea Lupului”, anunţă organizatorii.
Locurile pentru plimbarea cu mocăniţa sunt limitate, 100 mai exact, aşa că toţi cei care doresc să se distreze în weekend ar trebui să se grăbească să îşi rezerve un loc. Preţul unui bilet este de 50 de lei. De asemea, cei care fac donaţii mai mari de 100 de lei vor deveni automat membri ai asociaţiei. Cei care vor să îşi cumpere bilete îşi pot face rezervări şi pot obţine mai multe informaţii pe site-ul asociaţiei Mocăniţa Transilvaniei.
Traseul pe care Mocăniţa îl va parcurge este de 35 de kilometri, dintre care 5 kilometri prin pădure.
VEZI mai jos programul complet al evenimentului din acest weekend :
Ziua 1 (Sâmbătă, 15 August)
Ora 14:00, Gara Teaca, deschiderea oficială. Trenul cu abur soseşte în gara Teaca, pentru al 100-lea an.
14:05 – 14:20 Dezvelire plachetă comemorativă, aşezată pe peretele gării.
14:20 – 14:40 Scurte discursuri despre istoria caii ferate şi a mocăniţei.
14:40 – 15:20 Demonstraţie – funcţionalitatea locomotivei cu abur, cei prezenţi putând să urce şi să-şi facă fotografii.
15:20 – 15:40 Vizită la muzeul mocăniţei aflat în biroul de mişcare
15:40 – 16:00 Degustarea celebrului vin de la Teaca, în clădirea drezinei, socializare.
16:00 - Plecare cu trenul în Valea Lupului. Pe drum ne încântă muzica tarafului de la Mociu.
17:00 - Sosire în Valea Lupului.
17:00 – 20:00 Muzică tradiţională de pe câmpie, gulaş la ceaun, instalarea corturilor celor care rămân peste noapte.
20:30 - Plecare tren la Teaca, pentru cei care nu rămân cu cortul peste noapte. sosire la 21:15
22:00 – 23:00 Valea Lupului: Proiecţie film – The Doge’s Palace.
23:00 – Foc de tabără şi muzică de chitară.
Ziua 2 (Duminică, 16 August)
09:00 – 10:00 Participanţii îşi strâng corturile.10:00 Plecare tren diesel la Comlod, sosire 11:30
12:00 – 13:30 Mic dejun tradiţional în curtea căminului din Comlod şi vizita la Castelul din Comlod.
14:00 - Plecare tren din Comlod, sosire în gara Teaca 16:30
16:30 - Încheiere eveniment în Gara Teaca.
Cât despre planurile de viitor, tinerii din cadrul Asociaţiei „Mocăniţa Transilvaniei” speră să poată introduce traseul străbătut de mocăniţă în Patrimoniul Naţional.
„Istoria mocăniţei ne permite să visăm frumos. Ceea ce ne propunem noi este să adunăm comunităţile locale de pe traseu şi împreună să găsim soluţii pentru a dezvolta turistic această zonă minunată. Prin implicarea primăriilor am putea crea o aranjare mai bună a gărilor aferente liniei de mocaniţă. Cum vedem noi mocăniţa în viitor? Traseul este unul spectaculos, cu tuneluri de vegetaţie şi animale sălbatice ce ne privesc curioase printre copaci, aşa că, ne propunem să respectăm natura şi să păstrăm aceste locuri intacte. Cu toate acestea, vom milita pentru o mocăniţă funcţională de două ori pe zi, pentru superbul castel Teleki de la Comlod, renovat şi gata să-şi primească oaspeţii, ne dorim o comunitate implicată şi deschisă spre noi provocări, iar impreună vom reuşi să dezvoltăm o zonă turistică arhaică în acest colţ de rai”, spun voluntarii Asociaţiei „Mocăniţa Transilvaniei”.
foto: Asociaţia „Mocăniţa Transilvaniei"