Tensiune imensă, iar apoi disperare și plânsete, vineri, printre angajații Finanțelor din Bistrița. Deși programul se termina la ora 14.00, toți angajații au rămas la serviciu până la 16.30, ora la care s-au împărțit preavizele de la ANAF. Numărul lor a șocat pe toată lumea: nu mai puțin de 100!
Săptămâna trecută a fost una extrem de tensionată în Direcția Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud. De la 1 august își făcea efectul Ordonanța de Urgență care prevede reorganizarea instituției și trecerea prin intrarea într-o formă de regionalizare în subordinea Finanțelor Cluj. Marea emoție a angajaților a fost însă numărul de preavize și cine le va primi, mai ales că discuțiile anterioare din presa centrală avansau că, la nivel național, 1500 de posturi vor fi restructurate și doar 1000 de angajați își vor găsi loc în noua structură.
Vineri dimineață la Bistrița se știa doar că s-a schimbat numele instituției: "ceea ce este sigur în momentul de faţă este că ne-am transformat în Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, rezultatul comasării regionale şi judeţene. Administraţiile Fiscale au fost comasate şi ele şi s-au transformat în Servicii Financiare Orăşeneşti şi Comunale. Deocamdată nu a sosit ordinul preşedintelui ANAF privind reorganizarea posturilor" - declara directorul Crin Pântea pentru Bistrițeanul.ro
Surse bine informate au declarat astăzi pentru Bistrițeanul.ro că ordinul președintelui ANAF care anunța posturile care se dispar din noua organigramă și preavizele aferente a fost transmis angajaților abia vineri după-masă, la două ore de la încheierea programului. Ceea ce s-a întâmplat mai departe se poate descrie în două cuvinte: disperare și indignare. În total s-ar fi împărțit vineri 100 de preavize. Toți directorii și câțiva șefi de servicii au fost demiși, dar cei mai afectați au fost funcționarii simpli, numărul lor fiind de câteva zeci, foarte mulți dintre ei cu funcția de referent.
Printre directorii care au primit preaviz de 30 de zile calendaristice se numără și Ioan Țintean, care a avut reținută funcția de director general pe perioada mandatului de deputat, iar mai apoi pe perioada cât este prefect. Crin Pântea, cel care îi ține locul, nu a fost afectat de restructurare, asigurând doar un interimat. Greu lovit de restructurare a fost și Controlul Fiscal, care a rămas fără director, dar și fără toți șefii de servicii din subordine și câțiva funcționari. Previz de 30 de zile au mai primit Ioan Szabo – șeful Administrației Contribuabili Mijlocii, Dorina Cicioc – șefa Administrației Financiare Bistrița, Radu Pop Radu – directorul adjunct al AFP Bistrița, dar și Rodica Dâscă – trezorier adjunct la Trezoreria Bistrița.
Dacă cei din conducere știau că vor primi preavize, tensiunea mare a fost printre cei 400 de funcționari ai instituției, care nu știau cine va primi. Mulți dintre angajați au izbucnit în plâns fiind convinși că deciziile luate nu au avut la bază o analiză corectă. Oameni cu state vechi în Finanțe au primit preaviz de 30 de zile, iar angajați ajunși în instituție abia de câteva luni au fost ocoliți. Oamenii erau intrigați și că nu li s-a comunicat ce șanse au să ocupe o funcție în noua organigramă, care sunt criteriile care vor sta la baza alocării posturilor, dacă se va da sau nu concurs pe posturi. Spaima este cu atât mai mare cu cât o parte din servicii se vor muta la Cluj, iar în aceste condiții, este greu de crezut că din cei 100 de angajați care au primit preavize măcar jumate își vor găsi un post la Bistrița. Deși inițial se avansa că 10 la sută dintre angajați vor rămâne fără loc de muncă, la Bistrița procentul ar putea fi mult mai mare, dacă multe posturi vor fi redistribuite la Cluj.
În preavizele primite scrie că în termen de 7 zile ANAF va pune la dispoziție lista funcțiilor publice vacante corespunzătoare existente la nivelul instituției. Cea mai grea lovitură s-a dat în rândul referenților, care se pare că nu vor mai avea loc în noua schemă de personal.